Gacko: Demagogija za otpuštene

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Politika
4 minuta čitanja
Načelnik i predsednik SO Gacko na sastanku sa otpuštenima

“Nećemo demagogiju, ovog trenutka možemo samo da kažemo da čekate”, poručili su predstavnici opštinske vlasti radnicima kojma je, po nalogu Upravne inspekcije, angažman prestao 15. marta.

gecko-sastanak-otpusteni
Predsednik SO Gacko i načelnik na sastanku sa otpuštenima

Mučno je danas bilo u sali Doma kulture gde su Ognjen Milinković, načelnik opštine Gacko, i Rajko Papović, predsednik Skupštine, pozvali otpuštene radnike na sastanak.

Zabrinuti i obeshrabreni, a poneko i revoltiran, sada već bivši radnici administrativne službe su tražili konkretna rešenja problema koja im ovi nisu mogli dati.

Rešenje je da otvaramo realni sektor. Juče ujutru sam otišao rano, obišao od Beograda do Banjaluke i jutros se vratio, upravo radi toga. Da bi ovde došao jedan čovek i otvorio 100 radnih mesta. I ići ću, klečaću, nije mi problem”, rekao je načelnik Milinković ne želevši da otkriva o kom čoveku je reč i zatraživši od otpuštenih da se strpe i da sačekaju investicije.

Rajko Papović, predsednik SO Gacko je pokušao da uteši otpuštene rekavši da nije smak sveta, na šta su oni žučno reagovali. Dodao je da su opštinskoj upravi vezane ruke jer je nalog za prekid rada na određeno stigao od inspekcije Ministarstva lokalne uprave i samouprave koje je pozvala bivša vlast i poručio da je za sve kriv onaj ko ih je zapošljavao na taj način.

gacko-otpuštanja
“Nismo došli da vam kažemo da idete kući, ali idite kući”-poruka je koju su otpušteni danas čuli

Morate uprti prstom u krivca. A vi ste uprli prstom u čoveka koji nije kriv. Izmanupulisani ste, Nek’ im je na sramotu. Zašto su čekali minut do 12 da vas zaposle, zašto se niste borili da dobijete rešenje na neodređeno?”, okrivio je Papović i bivše rukovodstvo opštine, ali i radnike. Dodao je da nisu došli da im kažu da će dobiti otkaz, ali i zaključio je da se radnici ni sudskim putem, a ni protestima, ne mogu vratiti na posao.

Moj zadatak je da vi svi budete za stalno primljeni. Zašto se ja borim? Hoće li sutra moje dete isto ovako da sedi?”, upitao je Papović, na šta su mu prisutni dobacili da njegovo dete sigurno neće.

Naravno da neće jer sam ja radio dan i noć i nisam zavukao ruku u ničiji džep”, odgovorio je Papović.

Inače, Papovićeva imovina se meri u milionima maraka budući da poseduje privatne firme i istovremeno je višedecenijski politički faktor. U vladi Gojka Kličkovića 1996. godine bio je ministar sporta. Bio je član SDS-a, pa Saveza za demokratsku Srpsku, a trenutno je predsednik OO Prve SDS.

Kao što je “Direkt” pisao, bivša vlast u opštini Gacko je uoči izbora na određeno vreme angažovala nekoliko desetina radnika. Inspekcija je naložila da se prekine ugovor sa 38 radnika od kojih pojedini na određeno rade i više godina. Time nisu obuhvaćene četiri osobe sa istim statusom kao ni one angažovane u 2021. godini od strane nove uprave.

Dok je trajao sastanak sa otpuštenima, u RiTE Gacko je 40 radnika počelo da radi na osnovu spiskova koji se formiraju u opštinskim odborima SNSD-a i koalicionih partnera.

Time se, uz zapošljavanje tokom februara i marta, o čemu smo takođe pisali, broj novozaposlenih u ovom preduzeću približio cifri 100.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *