Gacko: Borba za vlast u gradu koji (od)umire

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Politika
6 minuta čitanja

Negativni demografski, privredni i socijalni pokazatelji u opštini Gacko suštinski nikoga ne pogađaju jer se glavna borba vodi oko osvajanja političke vlasti. Otuda stvarna briga i nastojanje da se stanje promeni nabolje izostaju. Danas, kada Gacko obeležava Dan opštine i sutra slavu grada, nema nikakvog razloga za slavlje. Čak i da nije stanje epidemije.

gacko-panorama

Za devet godina Gacko je ostalo bez 365 osnovaca i 139 srednjoškolaca. Dakle, za nepunu deceniju broj školaraca je smanjen za 495 pokazuju podaci Centra za socijalni rad, što je gotovo identično broju učenika koji su 2010. pohađali Srednjoškolski centar. Za malu opštinu kao što je Gacko u kojoj, prema poslednjem popisu iz 2013. godine živi 8 990 lica, to je alarmantna cifra.

Stanovništvo sve starije

Sa druge strane, starijih od 60 godina je preko 2,5 hiljade od čega je hiljadu i 600 penzionera. Njihov materijalni položaj je veoma težak budući da skoro hiljadu njih ima penziju manju od 400 maraka, a 160 penzionera mesečno primi ispod 200 KM.

Da stanovništvo stari pokazuje i to što je u ovoj hercegovačkoj opštini godinama negativan prirodni priraštaj. Iako je 2018. zabeležen svojevrsni bebi-bum kada je rođeno 105 beba, to ipak nije bilo dovoljno za pozitivan skor jer je te godine broj umrlih bio 107. Prošle godine je odnos bio daleko nepovoljniji. U opštini Gacko je u 2019. godini umrla 101 osoba, dok je rođeno 67 beba.

Smanjuje se broj nezaposlenih na birou, ali i ukupan broj zaposlenih što takođe potvrđuje negativne demografske trendove.

U izveštaju se apostrofira da realna radna mesta ne postoje, da je većina preduzeća u ozbiljnim teškoćama i direktno su naslonjena na lokalne privredne prilike ili opštinski budžet. Sa druge strane, javna preduzeća su opterećena prevelikim brojem radnika i u dugovima. Stoga, u ovoj instituciji očekuju da će budućnost doneti ozbiljne socijalne probleme.

Gacko je u poslednje četiri godine ostalo bez 310 punoletnih građana koji su zvanično odjavili prebivalište u ovoj opštini. No, broj onih koji su odselili je znatno veći budući da postoji i “tiha migracija”- studenti koji ostaju u mestu studiranja ili odlaze u inostranstvo, porodice koje se sele u susedne hercegovačke opštine kako bi se sklonile od zagađenja.

A da je životna sredina zagađena ukazuje i podatak da je preko 150 obolelih od karcinoma (pluća i grla najčešće), preko 400 sa različitim bolestima respiratornih organa, veliki broj dece sa alergijama i kožnim oboljenjima.

U Centru za socijalni rad smatraju da je velika odgovornost za trenutno stanje na rukovodstvu RiTE Gacko, republičkim i opštinskim inspekcijama koje su bile dužne da zagađenje svedu u zakonske okvire i obezbede “zelenu zaštitu” grada od kopa rudnika.

Razmahala se predizborna kampanja

U stvarnosti, nadležni kao da su oguglali na ove podatke. Oni se uglavnom pominju sa skupštinske govornice i koriste kao municija za političke protivnike. To je pokazala i poslednja sednica lokalnog parlamenta koja je u četvrtak održana nakon tri meseca pauze zbog korona-virusa.

sednica-so-gacko
Sednica SO Gacko organizovana je u Domu kulture

Pozicija je iskoristila priliku da mimo dnevnog reda prezentuje šta je to sve uradila tokom pandemije i time se “preporuči” biračima kao odlučna i operativna snaga spremna da bude na kormilu i u naredne četiri godine.

Ovakav manevar je izazvao žučnu reakciju odbornika opozicije koji su ga ocenili kao “nečuveni skandal” i “najveće poniženje skupštine od početka višestranačja”.

Pozicija je ćutala i izglasavala predloge koje je sama kreirala. Opozicija je “držala banku” za govornicom koristeći katastrofalne pokazatelje kao argument u političkom nadgornjavanju.

Između redova se moglo “pročitati” i da je stanje na RiTE Gacko (koja je opština u opštini) jednako loše kao i u lokalnoj samoupravi. Od opozicionih odbornika (koji su uglavnom u upravljačkim organima RiTE) se moglo čuti da od druge faze nema ništa kao i da ne postoji rešenje šta će biti sa postojećim postrojenjem koje je na kraju svog radnog veka. “A šta će onda biti sa Gackom kad mu pola budžeta zavisi od RiTE?”, bilo je retoričko pitanje jednog od odbornika.

Ipak, da upravljaju Gackom i budžetom od 10 miliona na jesen će jurišati oba bloka. Kako se situacija zaoštrava, a resursi tanje, borba postaje očajnija i, samim tim, prljavija.

Ni jedna strana još nije zvanično izašla sa imenom svog kandidata za načelnika. Nezvanično, verovatno će u trku ići političari koji su se već kandidovali i pokazali šta mogu. To je samo po sebi loša vest jer ostavlja malo nade da će stvari da se promene. Još lošija vest je da Gacko nije izuzetak u RS. Trend je sveprisutan.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *