Gačani: Zagađenje vazduha nepodnošljivo

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
RiTE Gacko

Centar za životnu sredinu je od februara do maja mjeseca 2017. godine sproveo onlajn anketu namjenjenu stanovnicima Gacka čiji je cilj bio dobijanje mišljenja o radu postojeće Termoelektrane Gacko sa posebnim osvrtom na kvalitet vazduha. Rezultati ankete nisu nimalo ohrabrujući.

RiTE Gacko

,,Odgovori građana i građanki pokazuju da je stanje u Gacku više nego zabrinjavajuće, dok u isto vrijeme zdravlje stanovništva nije na listi prioriteta. Mjerna stanica u centru grada ne funkcioniše, a podaci o kvalitetu vazduha i emisiji čestica samo se mogu dobiti iz Termoelektrane. Nažalost, vidi se da ne postoji volja vlasti da omoguće građanima transparentnost podataka i time otkriju odakle zagađenje dolazi’’, izjavila je Duška Kudra, iz Centra za životnu sredinu.

Prema posljednjoj zdravstvenoj analizi međunarodne organizacije Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), dobijeni rezultati o broju smrtnosti koji su uzrokovani zagađenjem iz postojeće Termoelektrane Gacko pokazuju alarmantne podatke. Prema podacima iz 2013. godine, 254 stanovnika godišnje umre od zagađenog vazduha uzrokovano emisijama iz Termoelektrane Gacko, a zdravstveni troškovi iznose preko 305 miliona evra.

,,Termoelektrana Gacko bi, prema međunarodnom sporazumu Energetske zajednice, trebala do kraja 2018. godine smanjiti emisije SO2 za 80 posto, tačnije, sa sadašnjih 15.000 tona na 2.500 tona. A emisije čestičnih materija za čak 90 posto. Alijansa za zdravlje i životnu sredinu snažno podstiče sve napore da se emisije zagađujućih materija smanje na najmanju moguću mjeru u cilju zaštite zdravlja stanovništva i sačuvanja života ljudi koji žive na područjima Balkana”, izjavila je Vlatka Matković Puljić iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu.

Rezultate ankete možete pogledati na infografici, koju možete prezeti na ovom linku.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *