Funkcioneri BiH traže da im se plati uništavanje droge

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
3 minuta čitanja

Članovi Komisije za uništavanje opojnih droga BiH, iako stalno zaposleni  na visokim pozicijama u institucijama BiH, traže da im se zbog „veoma specifičnog i odgovornog posla koji obavljaju“, te, kako tvrde, sve većeg pritiska javnosti na njihov rad uvedu mjesečne naknade, umjesto dosadašnjih, mnogo skromnijih, jednokratnih, saznaje portal CAPITAL.

U Prijedlogu koji je iz Ministarstva bezbjednosti BiH upućen prema Savjetu ministara BiH se navodi kako ova komisija često zasijeda i radi mimo radnog vremena, neradnim danima i na teritoriji cijele zemlje.

Zbog osjetljivosti posla i radom sa opojnim drogama, članovi su nerijetko i tema pisanja u medijima što dodatno stvara pritisak na članove Komisije koji svoje zadatke obavljaju stručno i kvalitetno. Slijedom iznesenog, kao i visokog stepena odgovornosti članova Komisije jasno je da istim pripada mjesečna naknada za izvršeni posao, koji zahtjeva osobe jakog karaktera i odane zadatku koji obavljaju”, stoji u obrazloženju prijedloga.

Ukoliko Savjet ministara usvoji ovu ideju, predsjednik komisije će dobijati 60 odsto od osnovice za obračun plate zaposlenih u institucijama BiH, ili oko 280 maraka mjesečno, a ostali članovi oko 240 KM.

Inače, članovi Komisije za suzbijanje opojnih droga su nekih od najbolje pozicioniranih službenika u institucijama BiH.

Nezir Pivić, zamjenik je ministra pravde BiH, Ognjen Zekić je šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Ministarstvu bezbjednosti BiH, a Indira Fazlagić je glavni inspektor u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pored njih, članovi Komisije su i Mario Miočević, službenik iz Ministarstva pravde BiH, te Sreten Čančar iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Oni su imenovani 2018. godine na period od četiri godine, i u prosjeku zasijedaju jednom mjesečno.

Podsjećamo, Komisija se u centru pažnje javnosti našla u avgustu 2018. godine kada je u postrojenjima Rudnika i termoelektrane Gacko organizovano spaljivanje 700 kilograma droge.

Naime, policija je nakon spaljivanja u kontejneru u krugu preduzeća pronašla određene količine kokaina, skanka i heroina.

Iz Ministarstva bezbjednosti su odmah odbacili navode iz medija da komisija ima bilo kakve veze sa tim slučajem. Tada su poručili da se proces uništavanja vodi po najvišim standardima uz vrlo stroge procedure.  Pokrenuta je i zvanična istraga, ali rezultati do danas nisu objelodanjeni.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *