Freedom House: Srbija i BiH najviše nazadovale na Zapadnom Balkanu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Foto: Pexels

Nevladina organizacija Freedom House objavila je najnoviji izvještaj pod nazivom ‘Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije’, prema kojem je, uz Srbiju, Bosna i Hercegovina najviše nazadovala u regiji Zapadnog Balkana.

Foto: Pexels

Od sedam zemalja Zapadnog Balkana u koje su uvrštene Albanija, BiH, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, najveće nazadovanje uopšte, odnosno, u poljima civilnog društva, nezavisnosti medija i korupcije zabilježeno je u Srbiji (ukupno 46%), a odmah iza Srbije slijedi Bosna i Hercegovina sa zabilježenim nazadovanjem u oblastima civilnog društva i demokratske vladavine na nacionalnom nivou (ukupno nazadovanje od 38%).

Uprkos pojedinačnim naprecima koje su Hrvatska i Crna Gora ostvarile u oblastima demokratske vladavine na lokalnom nivou, odnosno, vladavine na nacionalnom nivou, ove dvije zemlje nisu ostvarile ukupni napredak, za razliku od Kosova, jedine zemlje u regiji koja je u izvještaju zabilježila ukupan napredak, odnosno, napredak u oblastima demokratske vladavine na nacionalnom nivou i sudstva.

Freedom House je u svom izvještaju naglasio kako je osam zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, 2004. godine ušao u kategoriju hibridnih režima, a niti jedna od tih zemalja nije napravila napredak izvan te kategorije. BiH je također označena kao “djelomično slobodna”.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *