Forum za bezbjednost zajednice Trebinja – bez informacija o vršnjačkom nasilju u školama

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo Istražujemo
5 minuta čitanja

Forum za bezbjednost zajednice Trebinja sazvao je danas vanrednu sjednicu na kojoj je bilo riječi o stanju bezbjednosti u školama u ovom gradu, a povodom dešavanja u Beogradu. Oko škola su pojačane policijske patrole, a pored škola naiđe i pokoji zabrinuti roditelj. 

Među zaključcima Foruma su se našli i oni da sve škole u narednom periodu obavezno sazovu roditeljske sastanke na kojima bi roditeljima bila skrenuta pažnja kako je neophodno da oružje ne bude dostupno djeci, što je i zakonska obaveza. 

Predsjednik Foruma za bezbjednost zajednice Dragoslav Banjak rekao je da su nadležne službe u Trebinju već preduzele korake u cilju povećanja bezbjednosti građana, a posebno mladih ljudi, ali i bezbjednosti školskih objekata. 

“Zaključili smo da je potrebno da mediji poseban fokus stave na problematiku vršnjačkog nasilja i svega ostalog što se u međuvremenu identifikuje kao uzrok tragičnih događaja u Srbiji. Grad će u saradnji sa nadležnim ustanovama posebnu pažnju pružiti projektima iz ove oblasti. Imali smo predstavnika izvršne vlasti i dobili smo uvjeravanje da će to ići u tom pravcu. Već na narednoj sjednici, koja će biti održana sljedeće sedmice, svi članovi Foruma će dati svoj izvještaj koje su mjere u međuvremenu preduzeli po pitanju poboljšanja bezbjednosti u okvirima u kojima su oni odgovorni”, rekao je Banjak. 

Budući da je posljednjih dana najveći fokus javnosti na osnovnim školama, očekivanja su bila takva da javnost čuje i kakvo je stanje po pitanju bezbjednosti đaka u tim školama na području Trebinja. No, predstavnik direktora trebinjskih škola Mišo Pešić danas nije imao informacije o tome da li su i u kojoj mjeri osnovci izloženi nasilju ili drugim bezbjednosnim rizicima.

O tome je javnost juče upoznao predsjednik aktiva direktora osnovnih škola Milorad Nadaždin, koji je u izjavi Srni rekao da je u trebinjskim školama nulta tolerancija na vršnjačko nasilje. No, sa ovom konstatacijom, sigurno se ne bi složili svi roditelji. 

Novinari su tražili objašnjenje zašto na današnjoj sjednici Foruma nije bilo direktora osnovnih škola koji bi iznijeli svoje podatke o prisutnosti vršnjačkog i svih drugih vidova nasilja u tim školama. No, Banjak je pojasnio da nisu svi direktori članovi Foruma i da je za pitanja koja su u vezi sa svim školama nadležan upravo Mišo Pešić. 

“Mi smo pozvali članove Foruma. Predstavnik direktora osnovnih i srednjih škola iz Trebinja je gospodin Mišo Pešić. Članovi Foruma su imenovani odgovarajućim rješenjem”, pojasnio je Banjak. 

Pešić kaže da je jutros bio na sastanku sa direktorima ostalih trebinjskih škola, ali da o konkretnim slučajevima nisu razgovarali. 

“Naša obaveza je da na časovima odjeljenskih zajednica sa učenicima razgovaramo o ovim događajima i mi ćemo to svakako raditi. Mi na svaki mogući način utičemo na učenike da se ovakve stvari ne dešavaju… Škole će u narednom periodu održavati sastanke multisektorskih timova na kojima ćemo raspravljati o potencijalnim problemima kada je u pitanju vršnjačko nasilje i o planovima kako djelovati u narednom periodu”, rekao je on i dodao da je pored škola, velika odgovornost i na porodici. 

“Nisu samo učenici koji vrše nasilje ili nad kojima se vrši nasilje rizične grupe, vi sve više imate trend da učenici za koje nije vidljivo da su ugroženi, potencijalno mogu da budu problem. To je ono što nama otežava posao. Fokus je na školama i velika je odgovornost na školama, ali bih apostrofirao i ulogu porodice i mislim da se tu može raditi više nego što se radi trenutno. Cijelo društvo se mora uključiti”, zaključio je on. 

Veselin Milićević iz Policijske uprave Trebinje kaže da je policija intenzivirala obilaske škola i da su prethodnih dana imali sastanke sa njihovim rukovodstvima. 

“U narednom periodu ćemo biti prisutni u jutarnjim časovima, u vrijeme velikih odmora te u periodima dolaska i odlaska djece. Mimo toga, biće pojačan obilazak svih škola”, rekao je Milićević. 

Tokom dana građani i građanke Trebinja su se upisivali u knjigu žalosti i palili svijeće ubijenoj djeci i ostalim stradalim u Srbiji. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *