Forbs objavio listu najbogatijih privrednika u BiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
6 minuta čitanja
Na prvom mjestu po bogatstvu

Dok su s jedne strane kompanije širom svijeta tokom pandemije podijelile milione otkaza, snizile plate, a mnoge su stavile i ključ u bravu, dio najvećih svjetskih bogataša povećao je svoje bogatstvo za milijarde, odnosno desetine milijardi dolara.

prevent
Na prvom mjestu po bogatstvu

Kada je riječ o BiH, na listi najbogatijih ljudi dominiraju trgovci, što nije iznenađenje u ekonomiji koja se zasniva na uvozu. Veleprodaja nafte i naftnih derivata ostaje jedno od najprofitabilnijih preduzeća, a na listi su građevinske kompanije koje su proširile svoje poslovanje izvan granica regiona, navodi američki časopis “Forbes”, a prenose domaći mediji.

6. Pero Gudelj – FIS

Poduzeće FIS danas upošljava više od 3.300 uposlenika i taj broj kontinuirano raste. Naša snaga je u ljudima – visokomotiviranom i inovativnom menadžmentu i educiranim, profesionalnim i kreativnim uposlenicima koji čine savršen tim za postizanje strateških ciljeva i realizaciju poslovne politike, podaci su s FIS-ove web-stranice.

Godine 1987. godine Gudelj je otvorio videoteku da bi deset godina kasije otvorio prvi trgovački centar u koji su dolazili kupci iz Sarajeva i Zenice. Ime centru je dao po fis-duru, kako je počinjao svoje svirke, odužujići se te na taj način muzici za prvih 120.000 KM koje je zaradio.

Neto vrijednost: 307,2 miliona KM

5. Stanićeva grupa

“Stanić grupa”, kao mali porodični biznis, započela je s radom još 1983. godine, tek što je tadašnje zakonodavstvo omogućilo privatno poduzetništvo. U proteklih tridesetak godina Grupacija je dosegla poziciju tržišnog lidera u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe te ostvarila plodnu, dugogodišnju saradnju s najvećim svjetskim kompanijama i brendovima. Ubrzani razvoj započeo je realizacijom ekskluzivnog ugovora s “Heinekenom” i “LG Electronicsom”, da bi danas u porfelju Grupacije bio cijeli niz odista vrhunskih brendova, od kojih su većina svjetski lideri u svojim segmentima. Nova razvojna faza Grupacije započela je akvizicijom Juicy sokova krajem 2013. godine, što je označilo iskorak u segment proizvodnje, što je bio jedan od dugogodišnjih ciljeva Grupacije.

Neto vrijednost: 338,3 miliona KM

4. Tomislav Antunović – Antunović AGS

Velika kompanija “Antunović AGS” iz Orašja, koja se bavi distribucijom nafte i naftnih derivata, za trogodišnji period 2015. – 2017. ostvarila je ukupne prihode od 333.623.641 KM, od čega se na prihode od izvoza odnosi 27.540 KM. Antunovića još nazivaju kraljem nafte. Navodno mu je u biznisu pomagao i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, u kojoj ima dvije firme.

Neto vrijednost: 338,6 miliona KM

3. Senad Džambić – “Bingo”

Među najbogatijim ljudima u BiH je vlasnik maloprodajnog lanca “Bingo” Senad Džambić. “Bingo” ima i većinsko vlasništvo u “Majevici” d.o.o., proizvođaču snacka, koji su preuzeli kada je kompanija bila u stečaju.

“Možda sam jedan od najvećih privrednika, ali najbogatiji nisam sigurno“, rekao je jednom prilikom Džambić. Navodno živi u Tuzli, u stanu od 100 kvadrata, sa svoje četvoro djece.

Neto vrijednost: 570,3 miliona KM

2. Izudin Ahmetlić – “Hifa Group”

Izudin Ahmetlić, vlasnik “HIFA grupe”, čija je primarna djelatnost trgovina naftom i naftnim derivatima, jedan je od bh. ‘milijardera’.

Ahmetlić je, kao i brojni drugi biznismeni, počeo da diversifikuje svoje poslovanje i investirao je u poljoprivrednu proizvodnju kroz vlasništvo nad Poljoprivrednom zadrugom „Poljoprom“ iz Sanskog Mosta. Početkom godine, HIFA OIL je kupio “LB.Profile GmbH”, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore. “Forbes” je procijenio ukupan prihod svojih kompanija na 681,3 miliona KM na godišnjoj osnovi.

Neto vrijednost: 681,3 miliona KM

1. Kenan i Damir Hastor – “Prevent Group”

Nijaz Hastor, porodica Hastor najbogatija je u Bosni i Hercegovini. Sve je počelo od zaštitne odjeće. Već od sljedeće godine u kontinuitetu “Prevent” proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta. Danas “Prevent” u CEE zapošljava više od 10.000 zaposlenika, od čega samo u Bosni i Hercegovini 7.000. “Prevent” kontinuirano raste i širi proizvodni porfelj i tržište. Danas je to vodeći dobavljač u autoindustriji te jedan od industrijskih lidera CEE regiona u oblasti automotiva, namještaja, modne i tekstilne industrije, metalnih i plastičnih komponenti.

Nijaz Hastor bio je svojevremeno menadžer u Tvornici automobila Sarajevo (TAS), u kojoj su se u doba Jugoslavije 20 godina proizvodili VW-ovi automobili. Porodica Hastor se drži podalje od javnosti. Nijedan njen član ne živi u BiH. Nijaz Hastor i njegovi sinovi Damir i Kenan povremeno navraćaju u domovinu kako bi vodili sastanke Nadzornog odbora, ali skoro nikada ne nastupaju u javnosti. Za PR brinu zaposlenici “Preventa” na vodećim funkcijama.

Neto vrijednost: 771,1 milion KM

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *