Fond za razvoj i zapošljavanje RS tužen za 27 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske kojim upravlja Investiciono – razvojna banka RS suočava se sa tužbama „teškim“ 26,6 miliona KM.

Piše: Bojana Ninković/ CAPITAL

Iz izvještaja o poslovanju IRB RS za 2022. godinu, koji će se početkom marta naći pred poslanicima Narodne skupštine RS, vidljivo je da je Fond imao problema sa naplatom kredita koje je plasirao i koje je pokušavao naplatiti putem suda, ali i sa tužbama koje su protiv njega podnesene.

Tako se u izvještaju navodi da se na kraju 2022. godine protiv Fonda vodilo 11 sudskih sporova, dok je Fond protiv svojih dužnika vodio osam sudskih sporova.

„Vrijednost sporova u kojima se društvo vodi kao tužilac iznosi 30,5 miliona KM, dok vrijednost sporova u kojima se društvo vodi kao tuženi iznosi 26,6 miliona. Prema izjavi uprave nisu vršena dodatna rezervisanja, s obzirom na to da se radi o sporovima po datim zajmovima, a izvršeno je njihovo obezvrjeđenje“, navedeno je u izvještaju.

Inače, preko Fonda za razvoj i zapošljavanje RS odobren je najveći broj problematičnih kredita i zajmova bez posrednika koje je IRB jedno vrijeme plasirala, a kasnije nije mogla da naplati.

Podsjećamo, bijeljinska firma „Standard Računovodstvene Usluge“, u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića, kupila je prošle godine sva dospjela potraživanja ovog Fonda u vrijednosti od skoro 180 miliona maraka i to za 32 miliona KM.

Osim Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, svoja potraživanja putem suda u 2022. pokušavao je naplatiti i Fond za razvoj istočnog dijela RS koji je tužio Bobar banku u stečaju, a vrijednost spora je 3,1 milion maraka.

Sudski postupci  se vode i protiv IRB-a koja je tužena za 592.080 KM, dok se protiv Fond stanovanja i Fonda za restituciju RS ne vode nikakvi sporovi.

Zanimljivo je da će poslanici razmatrati izvještaj star dvije godine koji ne oslikava pravo stanje imajući u vidu da se stanje u IRB-u značajno promijenilo nakon što su prošle godine prodata milionska nenaplativa potraživanja.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *