Fočak Damjan Marković za „Direkt“: Uz odricanja do sportiste opštine

Autor: Miloš Vasiljević Aktuelno Reportaža
5 minuta čitanja
Damjan Marković (fotografija ustupljena Direktu)

I dok mnogi djecači i djevojčice umjesto igrački “zaduže” loptu, kao omiljeni rekvizit djetinjstva, u slučaju Fočaka Damjana Markovića to nije bio tako. Sto i reket njegova je svakodnevica od malih nogu, a ta ljubav traje više od 20 godina. Zbog velikih uspjeha i predanog rada lani je proglašen najboljim sportistom opštine Foča, što je kruna dosadašnje karijere.

Damjan Marković
Damjan Marković (fotografija ustupljena Direktu)

Član Stonoteniskog kluba „Perućica“ naglašava za „Direkt“ da je 2023. godina bila posebna za njega, ali i za klub čiji grb s ponosom nosi, a u budućnosti želi da znanje prenosi na mlađe naraštaje.

Prošla godina bila je jubilarna za STK Perućica gdje smo proslavili 50 godina od osnivanja kluba. Takođe, to je bila 20. godina kako se bavim stonim tenisom, jer je sve počelo u ljeto 2003. godine kada je ponovo obnovljen rad kluba i kada sam počeo da treniram. Tako da je što se tiče mene i moje karijere bilo potrebno puno rada, treninga, odricanja da bi stekao status koji danas imam kao fočanski sportista ali i kao prepoznatljiv stonoteniser u BiH“, kazao je Marković.

Damjan Marković i stoni tenis
Fotografija ustupljena Direktu

 

Prema njegovim riječima, lani su imali puno uspjeha i na klupskom nivou, jer su osvojili Prvu ligu Republike Srpske i plasirali se u PLBIH gdje se ove godine bore za opstanak.

Prošle godine  prvi put smo osvojili i MOSI igre u muškoj konkurenciji, što je bio jedan od glavnih. Nakon svih tih uspjeha od strane opštine Foča naš klub je prepoznat kao najuspješniji za proteklu godinu i dobio sam nagradu za najuspješnijeg sportistu. Osvojiti nagradu za najboljeg sporstistu opštine Foča za proteklu godine je za mene bila kruna moje višegodišnje karijere i pokazatelj da se uporan rad i konstantnost uspjeha uvijek prepozna i nagradi“ dodao je Marković.

Iako mnogi misle da stoni tenis nije zahtjevan sport, naš sagovrnik uvjera nas da je suprotno.

Stoni tenis je komplikovan sport, prema nekim procjenama da bi početnik naučio sve poteze, taktike i rotacije koje postoje u stonom tenisu potrebno je oko pet godina treniranja, tako da je to za početak neka osnova da bi se moglo pristupiti ozbiljnijim treninzima. Profesionalni igrači u prosjeku treniraju dnevno četiri do šest sati, naravno nisu treninzi bazirani samo na stolu, već pored toga imaju kondicioni treninzi, taktika.  Tako da je potrebno veliko odricanje da bi se na vrhunskom nivou igrao stoni tenis, naravno pričamo o igračima kojima je stoni tenis jedini izvor zarade, a to su najbolji igrači koji dolaze iz Azije koji zaradjuju velike svote novca, ali i najbolji igrači Evrope mogu pristojno da zarade“, kazao je Marković.

Marković ističe da je neki način obaveza igrača koji se bave sportovima koji nisu toliko popularni da barem dio svog slobodnog vremena posvete najmlađima, upoznaju ih sa blagodetima sporta te da se prenese ona količina znanja koja se posjeduje.

Pošto živimo u vremenu mobilnih telefona, interneta i svih drugih pošasti sa kojima se susrećemo primjetno je da se manji broj djece procentualno bavi sportom, a samim tim i stonim tenisom ali na nama sportskim radnicima je da pokušamo djecu animiramo i privučemo u sportske sale“, kazao je Marković.

Posebno dragi turniri

Marković podsjeća da je tokom svoje karijere do sada uspio da osvoji turnire u svim kategorijama na nivou Republike Srpske.

Svakako bih izdvoji  prvu titulu seniorskog prvaka Republike Srpske koji mi je ostala u posebnom sjećanju. Takođe titule prvaka BIH u muškom dublu i miks dublu predstavljaju jedne od mojih najvećih uspjeha. Što se tiče reprezentativne karijere izdvojio bi osvojeno treće mjesto ekipno na Balkanskom prvenstvu za mladje seniore (U-21) koje je održano u Bugojnu“ dodao je Marković.

Ono što je kuriozitet, Marković je politikolog, a trenutno radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, što najbolje govori o njegovoj polivalentnosti.

Pored toga što se bavim stonim tenisom zaposlen sam kao policijski službenik. Meni lično nije teško da uskladim poslovne obaveze i bavljenje sportom, naravno posao je primaran, dok mi sport dodje neki vid relaksacije“, zaključio je Marković za naš portal.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *