Firma finansijera SDA godinama dobija milionske poslove od Skupštine Podgorice

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
7 minuta čitanja

Pišu: Vladimir Otašević/Jovo Martinović/Žurnal

Kompanija „Hifa Oil CG“, iza koje stoji bosanskohercegovački biznismen Izudin Ahmetlić – finansijer Stranke demokratske akcije (SDA), godinama u Crnoj Gori sarađuje sa kompanijom „Putevi“, koja je u vlasništvu Skupštine glavnog grada Crne Gore Podgorice.

Prema podacima koji su prikupljeni za ovo istraživanje, u periodu od avgusta 2018. do maja 2020. godine „Hifa Oil CG“ potpisala je sa „Putevima“ pet ugovora o nabavci dizel i bezolovnog goriva ali i asfaltne baze u ukupnom iznosu od 2.378.640 eura. Radi se o ugovorima koji su potpisani dok su na čelu tog opštinskog preduzeća bili Violeta Klikovac, kao i sadašnji direktor Radenko Bulatović.  Na čelu Skupštine opštine Podgorica nalazi se dr Đorđe Suhih, koji je ujedno predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata (SD) – partije predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića koja je manji koalicioni partner dosadašnjoj vlasti Mila Đukanovića.

Za potrebe ovog istraživanja novinarski tim došao je do ugovora potpisanog 14. maja 2020. godine za nabavku dizel goriva i bezolovnog benzina za potrebe kompanije „Putevi“ vrijednog 223.239 eura sa uračunatim PDV-om. Taj iznos trebao bi da bude isplaćen Ahmetlićevoj kompaniji „Hifa Oil CG“, čija djelatnost je prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) – „Trgovina na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima”. Ipak, kompanija bh. biznismena najviše je prihodovala kroz posao sa  „Putevi d.o.o. Podgorica“ na osnovu dobijenih poslova nabavke asfaltne baze (bitumena).

Tako je 21. avgusta 2018. godine potpisan ugovor vrijedan 596.829 eura sa Violetom Klikovac za nabavku 1.180 tona asfaltne baze. Dalje, 18. juna 2019. godine Ahmetlić je preko svoje crnogorske podružnice izabran za nabavku  900 tona asfaltne baze vrijednosti 588.600 eura sa uračunatim PDV-om.

Novi direktor „Puteva“ Radenko Bulatović, 23. januara 2020. godine potpisao je ugovor sa predstavnicima kompanije „Hifa Oil CG“ i „E.C. Auto Trade“ za nabavku nabavku 585 tona FCO asfaltne baze, u iznosu od 319.994 eura sa PDV-om. Iste kompanije izabrane su i 16. aprila 2020. godine za nabavku 1.210 tona asfaltne baze, vrijedne 649.987 eura sa uračunatim PDV-om.

Podaci CRPS pokazuju da je firma „Hifa Oil CG” osnovana 18. maja 2017. godine. Tada je kao osnivač bio upisan lično Izudin Ahmetlić, dok su ovlašćeni zastupnici bili Kenan Ahmetlić i Adil Halilović. Nemanja Mrdak je naveden kao izvršni direktor. Kao osnivač „Hifa oil CG” danas se u registru CRPS vodi istoimena kompanija iz Tešnja, iza koje stoji Izudin Ahmetlić.

Poslovna saradnja sa Univerzitetom Crne Gore

“Hifa oil CG”  ne dobija samo tendere kompanije „Putevi”. Poslovnu saradnju imaju i sa Univerzitetom Crne Gore, na čijem je čelu rektor Danilo Nikolić. Tako su Mrdak i Halilović 13. februara 2018. godine potpisali ugovor o snadbijevanju naftnim derivatima, odnosno mazuta sa rektorom Nikolićem vrijedan 120 hiljada eura. U ugovoru je navedeno da se radi o količini od 160 tona mazuta, koji moraju biti isporučeni u roku od 48 sati od dana narudžbe. To nije jedini ugovor rektora Nikolića sa predstavnicima kompanije „Hifa Oil CG”. Dana 2. decembra 2019. godine potpisan je još jedan ugovor oko nabavke cirka 108 tona mazuta u vrijednosti od 80 hiljada eura, sa istim rokom isporuke kao u prethodnom poslu.

Prihod od prodaje samo za godinu 12,2 miliona eura

Poreska uprava Crne Gore bilježi da je firma „Hifa Oil CG” od kada je ušla na crnogorsko tržište uspjela vrlo brzo razraditi posao i zaraditi milione. Tako je u decembru 2019. godine evidentirano da ta Ahmetlićeva kompanija ima ukupnu aktivu od oko 5,2 miliona eura, koja se uvećavala iz godine u godinu. Samo u prošloj godini „Hifa Oil CG” imala je prihod od prodaje od 12,2 miliona eura, dok je profit na kraju iste godine iznosio 234.688 eura. Od osnivanja podružnice u Crnoj Gori rastao je i njen broj zaposlenih. Tokom 2018. godine upisana su tri radnika, da bi u 2019. godini imala 18 zaposlenih.

Mediji su u martu prošle godine izvijestili da je firma „Hifa Oil CG” otvorila svoj prvi maloprodajni objekat u Podgorici. Prilikom svečanog otvaranja objekta među zvanicama su bili ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Milan Lakić, u ime Grada Podgorice Kemal Grbović, otpravnica poslova Ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Moamera Hambo, predsjednik Skupštine gradske opštine Golubovci (u kojoj se nalazi objekat) Ratko Stijepović i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Ovlašćeni zastupnik firme Kenan Ahmetlić zahvalio se na podršci „lokalnih vlasti prilikom izgradnje multifunkcionalnog objekta”. Golubovci su inače rodno mjesto Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Sporna prodaja imovine kod Herceg Novog

Poslovi Izudina Ahmetlić u Crnoj Gori počeli su mnogo prije nego što je osnovao kompaniju „Hifa Oil CG” u Podgorici. Bosanskohercegovački portal „Žurnal” objavio je da je u oktobru 2002. godine sačinjen ugovor o prodaji 47 hiljada kvadrata zemljišta na morskoj obali nadomak Herceg Novog u vlasništvu bosanskog državnog industrijskog preduzeća „Krivaja” iz Zavidovića. Te nekretnine prodate su za 940 hiljada njemačkih maraka, iako je prema tadašnjim procjenama vrijednost bila najmanje 3 miliona maraka. Kupac je bio građevinski poduzetnik iz Beograda Mirko Tica, a njegov zastupnik tokom kupoprodajnog postupka bio je upravo Izudin Ahmetlić, što je navedeno i u ugovoru.

Prema navodima koje je ranije objavio „Žurnal”, tu imovinu Tica je uspio da proda za čak 18 miliona maraka. Tragom tih informacija novinarski tim je utvrdio da je barska firma „Čanj” današnji vlasnik imovine kod Herceg Novog koja je nekada bila bila u vlasništvu preduzeća „Krivaja”. U podacima CRPS-a se navodi da je vlasnik i izvršni direktor kompanije „Čanj” ruski državljanin Vjačeslav Telegin.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *