ERS pomaže domaće tender stručnjake: Luka Petrović „Prointeru“ dao 17 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
9 minuta čitanja
Milorad Dodik i Luka Petrović
Milorad Dodik i Luka Petrović

Piše: Žana Gauk/ Žurnal.info

Tek što je sjeo u fotelju direktora Elektroprivrede Republike Srpske, 16. novembra 2018. godine, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović razmišljao je kako najbolje i najbrže da se oduži za ukazano mu povjerenje. U javnom preduzeću kojim je zagospodario počeo je da smišlja IT potrepštine, a onda i da raspisuje tendere za samo jednog ponuđača. Od tada do danas „Prointeru“ je dao 18 ugovora, odnosno 16.901.971 KM.

Prethodne uprave, Željko Kovačević i Radmila Čičković, nisu pokazale naročit interes za razvoj trećeg doba unutar ERS-a. Ovoj firmi, od 2016. do vremena Lukinog, namijenili su tek pet ugovora vrijednih 10.542.024 KM. Najunosniji među njima, onaj dvogodišnji za nadzor, održavanje i administraciju SAP infrastrukture, od 9.950.850 KM „Prointer“ je morao da dijeli sa beogradskom bazom i banjalučkim „Lanacom“ Nebojše Ninića.

Petrović je odavno znao ono što je Milorad Dodik, njegov stranački šef i lider u RS vladajućeg SNSD-a, samo potvrdio pred narodnim poslanicima 18. jula 2019. godine, a potom i u intervjuu „Recite AlJazeeri“ – „Prointer“ je povezan s njegovim sinom Igorom.

Dva miliona u prvoj godini V.D. mandata

U januaru 2019. Luka je, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio – ERS-u je potrebno unapređenje i tehnička podrška IT infrastrukture. To je, prema tenderskoj dokumentaciji, podrazumijevalo instalaciju i konfiguraciju nove opreme, novih servisa sa „business continuity“ i „desaster recovery“, virtuelizaciju servera, održavanje data centra, radnih stanica i telefonskih centrala. Jasno, stigla je tek jedna ponuda, direktoru Luki bila je i prihvatljiva. Ugovor vrijedan – 233.906 KM potpisao je 23. januara.

Ipak, nije bilo dovoljno. Ni blizu! Tri i po mjeseca je razmišljao šta bi još trebalo javnom preduzeću. Obnova proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“! Jedna ponuda – prihvatljiva. Novi potpis na odliv 116.997 KM stavljen je 13. maja.

U ERS-u se Petroviću nije dopadao ni dispečerski centar pa je uslijedila ugradnja video zida i rekonstrukcija prostora u upravnoj zgradi u Trebinju. Od svih bh. IT ponuđača ponudu šalje samo „Prointer“, direktor Luka prihvata i 7. juna potpisuje ugovor vrijedan čak 584.971 KM.

Uzavrelu atmosferu hladio je novim tenderom, onim za sistem za klimatizaciju. Jedna ponuda bila je spremna, komisija je odlučila da je „Prointer“ ponovo prihvatljiv. Sve, od 2. avgusta, vrijedi 35.077 KM. Nova sezona skupih ugovora počela je s prvim kišnim, oktobarskim danima. „Serverska infrastruktura“ na red je došla polovinom mjeseca, kada je stigla ponovo jedna ponuda. Po ugovoru, ERS je „Prointeru“ platio 438.724 KM.

Tenderska transparentnost direktoru Elektroprivrede RS ne znači mnogo. Što (sam ili uz „nečiju“ pomoć) zamisli, to može da ostvari i direktnim sporazumom. „Cisco Webex Cloud licence“, svakako „Prointeru“, 29. oktobra plaća 3.942 KM.

Uspješnu prvu godinu v.d. mandata u udobnoj fotelji ERS-a Petrović je zaključio 12. decembra ugovorom za „migraciju domenske infrastrukture i mail servera na nove platforme“ i nabavku licenci. Nije potrebno napominjati – stigla je jedna ponuda, a sklopljeni posao bio je vrijedan 438.560 KM.

U njegovoj prvoj godini građani su preko ERS-a za „Prointer“ dali gotovo dva miliona maraka.

2020. kao uveritra u sretniju 2021.

To je svakako tričav iznos, jer su godine kasnije, ispostaviće se, bile mnogo sretnije.

Ozbiljnim konzumentima budžeta potreban je kontinuitet pa je direktor Luka, kako je ponovo pristigla samo jedna ponuda, obnovio ugovor za „unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture“. Sve 30. aprila 2020. platio nešto jeftinije, 233.064 KM.

Da ne bi morao svake godine da raspisuje tendere i luta od „Prointera“ do „Prointera“, u junu je odlučio da sa ovom firmom, koja je ponovo jedina poslala ponudu, potpiše trogodišnji okvirni sporazum za obnovu proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“ – 297.987 KM.

Da bi zadovoljio kontinuitet u odlivu javnog novca, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio je da mu treba „obnova proizvođačke podrške i licenci za cisco uređaje“. Ponudu je opet imao samo „Prointer“ – 40.927 KM.

Međutim, trebalo je agresivnije pa je direktor Luka 2021. započeo nabavkom aktivne i pasivne TK opreme. Ponudu, kao i uvijek, imala je  samo najvažnija privatna IT firma za obavljanje državnih poslova. Ugovor vrijedan 292.488 KM potpisan je 11. februara.

Da se premosti glad do izuzetne poslastice direktor Luka „Prointeru“ je namijenio i dva nova direktna sporazuma – „interfejs SAP sa bilingom“ (7.017 KM), kao i kreiranje pogona i skladišnih lokacija u vezi sa interfejsom (7.020 KM). Vrijednosti oba ugovora procijenio je do maksimalne Zakonom o javnim nabavkama BiH određene granice za direktnu podjelu javnog novca.

A, onda je uslijedio tenderski bum. Petrović je okupio sva zavisna preduzeća iz sistema Elektroprivrede i, sam ili uz „nečiju“ pomoć smislio – potreban mu je sistem za upravljanje imovinom, elektronski radni nalozi i praćenje efikasnosti. „Prointer“, kao i u svim prethodnim slučajevima, jedini šalje ponudu. Direktor Luka nije ni trepnuo kada je 31. marta potpisao ugovor od čak 13.511.328 KM.

Privatna firma koja gospodari javnim sektorom ni najmanje vrijednosti nije prepustila slučaju. Sistem za zaštitu e-mail saobraćaja Luki Petroviću ponudila je da izradi za 7.207 KM. Neimenovana druga firma usudila se da pošalje ponudu, ali je bila skuplja za čitavih 12 maraka. Dakako, eliminisana je, a na novom ugovoru za „Prointer“ stoji datum 23. aprila.

IT mašta direktora Luke, kojem, sada više nema sumnje, neko pomaže, nema granicu. Izradu studije dugoročnog razvoja automatizacije distributivne mreže platiće 233.979 KM. Da li je potrebno napomenuti da je pristigla samo jedna ponuda?! Ovog puta posao bi trebalo da završi „Prointer“ i „Prointerova“ – „Kaldera“.

Nije Luka zaboravio, samo je malo odgodio ugovor za unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture. Polovina juna ove godine idealna je za novi ugovor na osnovu samo, opet jedne pristigle ponude. Sada sve košta 231.660 KM.

Na trenutno posljednjem ugovoru ERS-a i „Prointera“ stoji datum 2. juli. Odnosi se na rekonstrukciju i proširenje pasivne računarske mreže i aktivne mrežne opreme i switcheve, a potpisan je na osnovu, kako drugačije, nego tek jedne ponude. Vrijednost – 187.080 KM

Podsjećamo, bila je 2015. Javnost je nagađala da se sin Milorada Dodika, Igor Dodik, vratio iz inostranstva kako bi postao biznismen. Voće u voćnjacima je raslo, ali nije zadovoljilo apetite „mladića željnog uspjeha“. Osnovan je „Prointer“, međutim, njegovog imena u dokumentima nije bilo. U javnom sektoru počela je treća era – digitalizacija svega i svačega, ugovori su se nizali, javni novac bjesomučno trošio. Tata je priznao da je sin povezan sa ovom domaćom „uspješnicom“ punom inženjera koji su stali na IT branik RS. Šest godina nakon osnivanja firma je dobila 633 posla vrijedna ukupno – 154.719.076 KM.

U javnom sektoru RS više nema institucije, ustanove ili preduzeća koje nije poslovalo sa banjalučkim „Prointerom“. Sa firmom-majkom potpisana su 602 ugovora vrijedna 152.088.144 KM. Kako je od početka 2020. tenderski itekako aktivan i sarajevski ogranak, „uspjehu“ je pridodat još 31 tender ukupne vrijednosti 2.630.932 KM.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *