ERS oživljava priču o gasnim elektranama

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira izgradnju toplane i elektrane koja bi za pogonsko gorivo koristila prirodni gas što bi bio svojevrsni zaokret u dosadašnjem poslovanju zasnovanom na proizvodnji električne energije od uglja i vode, piše Capital. 

elektrana

Kao prednost za investiciju vide povoljnu cijenu ovog energenta kao i činjenicu da je veoma mali broj objekata u Srpskoj na sistemu daljinskog grijanja. Tek oko 40.000 stanova.

Da li je takva ideja moguća i isplativa trebala bi da pokaže studija opravdanosti a koja će biti izrađena nakon što ERS pronađe konsultanta. Prema tenderskoj dokumentaciji spremni su da mu plate nešto preko 70.000 maraka.

Takođe, studija bi trebala da pruži odgovor o tome na kojem području bi ona bila izgrađena. Prostor je poprilično ograničen jer je prirodni gas dostupan samo na manjem dijelu Republike Srpske.

Ako se pokaže da nijedna lokacija nije pogodna, potrebno je odabrati lokaciju koja bi sa razvojem gasne infrastrukture u narednom periodu bila povoljna za izgradnju”, navodi se u projektnom zadatku.

Podsjećamo, plin u BiH za sada ulazi jedino preko Zvornika a dalje se gasovodom izgrađenim 1979. godine transportuje do Sarajeva i okolnih opština. Karakteriše ga zastarjelost i veliko opterećenje tokom zimskog perioda.

Priča stara godinama

Priča o gasnim elektranama i toplanama u Srpskoj stara je godinama. Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS je još 2011. godine najavljivao osnivanje zajedničkog preduzeća sa ruskim “Gaspomom” i gradnju dvije gasne elektrane ali je ideja propala zajedno sa projektom “Južni tok”.

Međutim, on je ljetos ponovo najavio sličnu mogućnost i to kroz gradnju gasovoda od Bijeljine do Prijedora uključujući i Banjaluku.

Slično postrojenje radi u Novom Sadu

U ERS kažu kako je poznato da prirodni gas predstavlja ekološki najpovoljnije konvencionalno gorivo, te da je emisija ugljendioksida sagorjevanjem prirodnog gasa duplo manja od onoga što se emituje sagorjevanjem uglja.

Podsjećamo, upravo oni su jedni od najvećih zagađivača zraka i okoline kako u BiH  tako i šire sa svojim termoelektranama na ugalj u Gacku i Ugljeviku.

Za sada po pitanju kogeneracije u regionu su najdalje otišli u “Novosadskim toplanama” gdje pored toplote proizvode i električnu energiju za čak 18.000 domaćinstava i to samo iz jedne od šest toplana koje se nalaze u njihovom sastavu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *