ERS ne odustaje od milionskog posla sa Škrbićevim zetom

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

„Elektroprivreda RS“ (ERS) i firma „Dwelt“ uspjeli su na sudu da obore rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, kojim je poništen ugovor „težak“ 12,3 miliona KM između ove dvije firme, piše Capital. 

ers

ERS već godinu dana pokušava da pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, koji je ujedno i najmanje transparentan, firmi Stefana Krnete, zeta bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića, dodijeli unosan posao za nabavku softverske platforme.

Kako je CAPITAL ranije pisao, ERS i kompanija “Dwelt” su na sve načine pokušavali realizovati dogovoreni softver vrijedan 12,3 miliona maraka, a nakon odluke Suda BiH, taj dogovor je sve izvjesniji.

Naime, ERS je sa “Dweltom” početkom prošle godine zaključila ugovor prema kojem je trebalo da kreira softversku platformu za obračun struje za 500.000 potrošača.

Pod izgovorom hitnosti, vođen je pregovarački postupak bez objave obavještenja, a dijeljenju državnih miliona pod sumnjivim okolnostima se usprotivio “Lanaco” koji je pred Kancelarijom za razmatranje žalbi uspio da poništi postupak.

Međutim, zanimljivo je da je “Lanaco” nakon toga donio nesvakidašnju odluku da odustane od žalbe i prepusti posao Škrbićevom zetu.

Kancelarija za razmatranje žalbi to, ipak, nije prihvatila te je ostavila na snazi svoje rješenje kojim je utvrdila da je ERS nezakonito dodijelila posao „Dweltu“.

Međutim, to rješenje Kancelarije sada je poništio Sud BiH i vratio im predmet na ponovno postupanje.

Sud je u obrazloženju presude naveo da je Kancelarija poništila postupak dodjele ugovora između ERS i „Dwelta“ bez pozivanja na odredbu zakona i ne dajući jasne i valjane razloge za ovakvu odluku.

„Sporna je za ovaj sud, kako odluka o poništenju ugovora, tako i odluka o poništenju tenderske dokumentacije. Naime, u odnosu na ove odluke tužena nije dala nikakve razloge, niti iz spisa proizilazi da je u bilo kojoj fazi postupka, kada je već ugovor na pravnoj snazi, moguće poništiti ugovor s obzirom na to da su međusobni odnosi ugovornih strana uređeni u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima te da su zaključenjem ugovora ugovorne strane saglasile međusobna prava i obaveze“, navodi se u obrazloženju presude.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *