ERS daje 14,5 miliona KM za softver Škrbićevog zeta

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja

Bez tendera, pregovaranjem i zbog suštinskih, dokazivih tehničkih, umjetničkih razloga ili ekskluzivnih prava „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) isplatiće zetu Ranka Škrbića, odnosno njegovoj firmi „Dwelt“, čak 12,3 miliona maraka za softversku platformu.

Izvor: Capital

ERS je nabavku softverske platforme za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača sprovela pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Pregovaranju nije prethodio konkurs za izradu idejnog rješenja, niti je objavljeno informaciono ili obavještenje o transparentnosti.

Kao jedinog ponuđača, ERS je izabrala firmu „Dwelt“, rok za nabavku softverske platforme je 18 mjeseci.

„Podrška snabdijevanju“ strujom za 500.000 potrošača ERS će koštati 12.396.000 KM. Kada se uračuna PDV ta cifra dostiže 14.503.320 KM.

Kao razlog za primjenu pregovaračkog postupka u ERS su naveli da su postupili u skladu sa odredbama člana 21. Zakona o javnim nabavkama BiH, gdje je predviđeno da ugovor o nabavci mogu dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave tendera.

Dodali su da je po zakonu to moguće u slučaju „kada se zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču“.

„Dwelt“ je firma Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića. Oni su partner “Prointera” za poslove u energetskom sektoru.

CAPITAL je nedavno objavio i da je ERS kupila od firme „Dwelt“ softver za obračun struje, što je urađeno takođe bez raspisivanja tendera i zbog „hitnosti i izuzetne važnosti“.

Da su „Dodik i Škrbićev zet u pohodu na energetski sektor“ objavili smo još u septembru nakon što su kompanije „Prointer“ i „Dwelt“ ozvaničile saradnju kako bi zajedno mogli da rade na “projektima digitalne transformacije energetskog sektora”.

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada je osnovan i „Prointer“.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *