Episkop ZHiP i Muftija mostarski se poklonili sjenima nevinih žrtava

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i Muftija mostarski su juče obišli Korićku i jamu Čavkaricu, mjesta stradanja Srba i Bošnjaka 1941. godine i održali molitve za žrtve najbrutalnijih zločina, objavljeno je iz Eparhije ZhiP.

Posjetom mjestima izvršenja stravičnih zločina na području Istočne Hercegovine odajemo počast žrtvama ali i ukazujemo na sulude koncepte i politike koje su odnijele brojne nevine živote, ostavljajući iza sebe pustoš, a sljedećim generacijama mržnju i netrpeljivost, kao generatore novih sukoba“, kaže se u izjavi i dodaje:

Ovim našim zajedničkim korakom želimo ukazati da nas mjesta izvršenja teških zločina nad čovjekom, ma koje on nacije ili vjere bio, snažno opominju da je to najgrublji atak na Božije zapovjesti, jer je to skrnavljenje života koji Bogu pripada i kojemu je on tvorac i zato što se niko ne može izdavati za onoga koji voli Boga (Tvorca svih ljudi) a pritom čini zlodjela (pripadnicima druge vjere ili nacije)”.

Hercegovački vladika i mostarski muftija naglašavaju da zajedničku posjetu mjestima gdje su ubijani život i nada u budućnost naše voljene zemlje, realizuju u čistoj namjeri da mlade generacije osvijeste i ohrabre da žive u miru, poštovanju i toleranciji s pripadnicima drugih nacija i vjera s kojima dijele zajednički prostor i sudbinu života u različitosti.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i muftijstvo mostarsko na području Hercegovine čvrsto su opredjeljeni da i dalje na temeljima vjernosti izvršavanja vjerničkog poslanja, međusobne pažnje i poštovanja, njeguju i razvijaju sve oblike međureligijskog dijaloga i saradnje u cilju davanja doprinosa kreiranju kulture mira i povjerenja među pripadnicima naših zajednicā i narodā“, kaže se u izjavi.

Dalje navode da žele ohrabriti sve strukture društva i pojedince u njemu da svojim djelovanjem, javno iskazanom riječju, pisanim djelima i tekstovima doprinose miru i suživotu, suzbijajući mržnju i nepovjerenje među narodima u javnom diskursu.

Naglasili su da Hercegovina kao mjesto susreta pravoslavlja, islama, katoličanstva i judaizma za sve treba da predstavlja inspirativno iskustvo međusobnog prožimanja kulturā, jezikā i tradicijā i tu svijetlu istoriju bogatstva života u raličitostima treba afirmisati i prenositi novim generacijama.

Trebinje i Mostar kao veliki centri pravoslavne i islamske duhovnosti, pismenosti i kulture kroz vijekove predstavljaju nam dobar primjer na tom putu”, poručili su zahumsko-hercegovački i primorski vladika i mostarski muftija.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *