Elektroprivreda RS planira potrošiti 8,7 miliona KM za reklamiranje na manifestacijama

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
5 minuta čitanja
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Matično preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske a.d. Trebinje ove godine planira da potroši čak 8,7 miliona KM za reklamiranja preduzeća sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama i događajima, saznaje Akta.ba.

Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Ovo preduzeće je raspisalo i tender za nabavka ovih usluga  koji je vrijedan 7,5 miliona KM bez PDV-a, odnosno više od 8,7 miliona KM sa PDV-om. Ugovor se planira potpisati sa jednim ponuđačem na period od godinu dana.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, MH ERS planira ove godine da realizuje nabavku usluga reklamiranja kako bi poboljšala vidljivost svog brenda i unaprijedila kvalitet svog poslovanja.

“U skladu sa tim, potrebno je da se uradi analiza dosadašnjih aktivnosti i sistema za reklamne aktivnosti koje je realizovao MH ERS, na osnovu podataka koje dostavi MH ERS, ali i pregled uspješnih primjera iz prakse iz regiona, te preporuke za unapređenje i kreiranje sistema u pogledu mehanizama identifikacije, prikupljanja, sortiranja, arhiviranja, monitoringa i realizacije reklamnih i sponzorskih aktivnosti u ovom segmentu”, navodi se.

RAZVOJ WEB PLATFORME

Najvažnije zaključke analize će predstaviti na skupu koji sa cca. 50 relevantnih aktera iz oblasti energetike i komunikacije uz konsultacije sa naručiteljem posla na adekvatnoj lokaciji uz osvježenje (ručak, pauza za kafu).

Zadatak pružaoca usluge će biti i razvoj web platforme koja će objediniti sve prethodne zaključke i na najbolji način transparentno i kompletno omogućiti zainteresovanim pravnim licima da se prijave za pružanje usluga reklamiranja. Web platforma treba da zadovolji sve aktuelne standarde po pitanju kvaliteta i korisničkog iskustva, sigurnosti, optimizacije za preglede na različitim uređajima, brzine učitavanja i slično.

Potrebno je da se osmisli i kreativan naziv domena, kao i da se obezbijedi hosting i zakup domena na minimum godinu dana. Osim toga, potrebno je implementirati i sigurnosni SSL certifikat na web platformu.

“Web platforma treba da bude mjesto na kojem se zainteresovana javnost može informisati o svim aktivnostima MH ERS u pogledu usluga reklamiranja koje su predmet ove nabavke. Također treba da se obezbijedi dugoročno arhiviranje svih zahtjeva. Potrebno je vršiti aktivnosti kako bi se održala i unaprijedila funkcionalnost portala tokom čitave godine”, ističe se u opisu projektnog zadatka.

Potrebnim smatraju i edukovati naručioca posla za dalji rad i korištenje sistema, kao i za digitalnu komunikaciju i reklamiranje na digitalnim kanalima komunikacije (društvene mreže, Google platforma i drugo).

Kako bi se standardizovala i unaprijedila način tržišne komunikacije u pogledu reklamiranja MH ERS na različitim sportskim, kulturnim i drugim manifestacijama u Elektroprivredi RS smatraju da je potrebno izraditi komunikacionu strategiju, te definisati pravila i norme primjene simbola MH ERS na promotivnim materijalima pružaocima usluga reklamiranja.

“Strategija se razvija na period od godinu dana. Takođe potrebno je definisati kanale komunikacije, medije i platforme putem kojih bi se ostvario najveći efekat vidljivosti u ciljnoj javnosti, uključujući televizijske i radijske stanice kako bi se postigla pokrivenosti čitave teritorije Republike Srpke, novine i web portale, društvene mreže (Facebook, Instagram, Linked In), različite događaje čija je tematika iz iste branše kao Ugovorni organ i slično”, ističe se.

ENORMNE CIFRE ZA MARKETING

U strategiji za tržišnu komunikaciju treba uzeti u obzir i potrebu da se identifikuje i uključi angažman poznatih ličnosti, koji su pozitivno percipirani u javnosti i čije će uključivanje u promotivnu kampanju imati pozitivan efekat na brend MH ERS.

Cilj je postići doseg objava od minimalno 500.000 osoba uz minimalno 5.000.000 prikaza osobama iz Republike Srpske. Prezentacija zaključaka komunikacione strategije i izrada ppt prezentacije i 10 profesionalnih infografika sa najznačajnijim nalazima strategije.

Inače, ovo nije prvi put da ovo preduzeće koje ima najmanje potrebe za reklamiranje kod kupaca, nastavlja trošiti enormne cifre na reklamiranje i marketing.

Skoro svake godine traže usluge za  komunikaciju, promociju i marketing i medijsko predstavljanje preduzeća. 2021. godine platili su 90.000 KM za neposredni marketing i pojavljivanje direktora na dvije televizije. Tender su dobile Alternativna televizija i Herceg RTV d.o.o. Trebinje.

Po ocjeni novinarskih udruženja vlast tako utiče na uređivačku politiku medija koja na ovaj način dobijaju sredstva.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *