Elektrana ministra Mitrovića u Bileći koštaće preko 231 milion maraka

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Vojin Mitrović, FOTO: Srna

Solarna elektrana koju ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović planira da pravi u Bileći biće vrijedna 231 milion KM, a godišnje će proizvoditi 197,87 gigavat časova električne energije, pokazuju zvanične procjene.

mitrovic
Vojin Mitrović, FOTO: Srna

Piše: D. Tovilović/ CAPITAL

Međutim, da bi počeo da je gradi, moraće da dobije koncesiju od Republike Srpske koja je raspisala javni poziv za dodjelu, a po inicijativi firme “Energy of the future” iz Bijeljine, koja je formalno registrovana na njegovu suprugu Nelu Mitrović.

Porodična firma Mitrovića već na startu ima prednost od deset odsto bodova koji im po Zakonu o koncesijama pripada kao podnosiocima inicijative kod vrednovanja ponuda.

Takođe, kada se prijedlog za dodjelu koncesije pojavi pred Vladom Republike Srpske, nema sumnje da će Mitrović dići ruku za svoj projekat, pa je cijeli proces po mnogima samo puka formalnost.

U pozivu za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije se navodi da će solarna elektrana  “Bileća – Solar 1” imati instalisanu snagu od 140 megavata te da će biti postavljena na lokalitetu Hadžibegovo brdo, sa desne strane regionalnog puta Bileća – Deleuša, na udaljenosti od oko tri kilometra od sjedišta opštine Bileća.

Planirano je da zauzme ukupnu površinu od oko 244,4 hektra zemljišta u vlasništvu Republike Srpske, a biće priključena na postojeću elektroprenosnu mrežu izgradnjom priključnog dalekovoda.

Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine, koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima. Zavisno od dužine perioda na koji se traži koncesija i vijeka trajanja opreme, ukupna vrijednost investicije iskazana u Studiji ekonomske opravdanosti treba da uključi i procijenjene troškove zamjene opreme”, stoji u javnom pozivu.

U njemu se dodaje da se koncesija može dodijeliti maksimalno na 50 godina od dana zaključenja ugovora o koncesiji.

Ukoliko dobije koncesiju, Mitrović će biti u obavezi da plati 1.155.073 KM jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat struje.

Takođe na njemu je obaveza i da riješi imovinsko-pravne odnose na lokaciji solarne elektrane, pristupne puteve, kao i objekte za prenos struje do mjesta priključka na elektro mrežu.

Rok za dostavljanje ponuda je mjesec dana.

Svim licima koja su preuzela dokumentaciju za javno nadmetanje prije dostavljanja ponude biće omogućena posjeta lokaciji na kojoj će se obavljati koncesiona djelatnost ukoliko za to iskažu interes”, poručuju iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Podsjećamo, planove ministra Mitrovića, CAPITAL je otkrio početkom januara ove godine.

On tada nije želio da otkriva više detalja, ali je poručio da ima partnere sa kojima može iznijeti ovaj projekat.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *