Državni službenici Srpske sebe ocijenili kao najbolje na svijetu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Iako u javnosti već dugo godina vlada uvriježeno mišljenje da se državni službenici nedovoljno zalažu na poslu i da su često nezainteresovani, oni koji vrednuju njihov rad tvrde da je situacija potpuno drugačija, piše Capital.

Naime, zaposleni u preko 40 institucija u Srpskoj dva puta godišnje se ocjenjuju. Posljednje ocjenjivanje, rađeno u drugoj polovini prošle godine, ukazuje na to da službenici svoj posao rade besprijekorno, ističu se u svom radu, a greške skoro da nikada ne ponavljaju.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je od 4.892 zaposlena, samo troje dobilo negativnu ocjenu, odnosno da je njihov rad ocjenjen sa “ne zadovoljava”. Dvoje od njih radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, a jedno je zaposleno u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

Svi ostali koji su bili predmet ocjenjivanja, odnosno 99,7 odsto dobili su prolaznu ocjenu.

Prema podacima koje sakuplja i objavljuje Agencija za državnu upravu Republike Srpske blizu 4.800 službenika ili 97,8 odsto se ističe u svom radu od čega blizu dvije hiljade naročito.

Svi zajedno za svoj rad su dobili prosječnu ocjenu 3,49, najveću u posljednje tri godine.

Inače, od 2017. godine samo 13 radnika je dobilo lošu ocjenu za svoj rad, ali niko od njih nije dva puta negativno ocjenjen, što bi po pravilima službe bila diskvalifikacija sa posla.

Svrha ocjenjivanja zaposlenih u republičkim organima uprave jeste motivisanje državnih službenika, odnosno namještenika da konstantno unapređuju svoja znanja i vještine, a istovremeno ocjenjivanje stvara preduslov za poboljšavanje i unapređenje rada republičke uprave u cjelini”, poručuju u Agenciji za državnu upravu RS u zbirnom izvještaju koji je nedavno usvojila Vlada RS.

Prilikom ocjenjivanja gleda se kvalitet rada, efikasnost, vještina komunikacije, samostalnost ze stvaralačka sposobnost i inicijative.

Sindikat brani svoje članove

U Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske logično brane radnike i tvrde kako velika većina državnih službenika svoj posao obavlja profesionalno i odgovorno, ali da zbog pojedinaca postoje stereotipi u javnosti koje je teško razbiti.

Tačno je da ima onih koji ne rade previše, ali su u manjini. Mislim da je to prije svega problem njihovih nadređenih koji ne mogu adekvatno da ih uposle”, kaže Branko Zelenović, predsjednik sindikata.

Prema njegovim riječima negativna slika o državnoj službi u javnosti se stvorila dijelom i zbog razlika u platama i pravnoj zaštiti koji uživaju zaposleni u javnom u odnosu na privatni sektor.

Dobar dio ljudi je pretrpan poslom i nema kada da podigne glavu. Mislim da je ključ svega dobra organizacija posla gdje bi one najbolje trebalo adekvatno nagraditi”, zaključio je Zelenović.

Predstavnici poslovne zajednica u Srpskoj, koja se poslednjih decenija žalila na trom i skup državni birokratski aparat, sad izbjegavaju dati konkretne zamjerke i smatraju samo da ove rezultate treba posmatrati sa određenom rezervom.

Direktor Unije udružanja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić kaže za CAPITAL da prilikom ocjenjivanja u obzir treba uzeti i iskustva svih onih koji se svakodnevno susreću sa državnom službom i zaposlenima u njoj te i njima omogućiti da vrednuju rad kako službenika tako i cijele uprave.

Mi apostrofiramo produktivnost, kvalitet usluge i vrijeme u kojem je ona isporučena. Smatramo da je u ovoj oblasti potrebno napraviti značajan iskorak prije svega kroz digitalizaciju gdje bi u narednih pet godina kroz donošenje propisa upravu trebalo digitalizovati i tako je učiniti efikasnijom”,  kazao je Aćić.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *