Dosije Miljana Vujovića – bogata kriminalna prošlost

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika
6 minuta čitanja
Miljan Vujović

Bilećanin Miljan Vujović (35), koji je danas uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu vlasnika kafića “NN” iz Bileće Petra Bajčetića, ima bogatu kriminalnu prošlost, počevši od pokušaja ubistva, otmice do trgovine drogom.

Miljan Vujović

Pokušaj ubistva komandira DGS-a

U oktobru 2007. godine,  posebno odeljenje banjalučkog Okružnog suda osudilo je Vujovića na osam godina robije zbog podmetanja eksplozivne naprave pod službeni automobil Miodraga Kundačine, bivšeg komandira Jedinice Državne granične službe u Bileći. S njim je osuđen i Miljan Šupić na pet godina zatvora. Oni su proglašeni krivima jer su iz bezobzirne osvete planirali da ubiju Kundačinu.

Motiv ovog pokušaja ubistva bilo je to što je pripadnik Granične policije BiH Neđo Mastilo tokom akcije presijecanja šverca, u martu 2006. godine, ubio Miljanovog brata Radenka Vujovića.

Kako je ranije pisao Glas Srpske, svjedoci Specijalnog tužilaštva potvrdili su u više navrata da su na sahrani Radenka Vujovića izrečene prijetnje na račun Državne granične službe i tadašnjeg komandira Jedinice DGS-a u Trebinju Miodraga Kundačine.

Na dopustu iz zatvora oteo čovjeka

Iako je praksa da se osuđenici ne puštaju kući ako dobiju negativnu ocenu lokalne policije, Vujović je, bez obzira na to što je osuđen za pokušaj atentata, dobio dopust sa izdržavanja kazne u KPZ Doboj.

Dok je bio na dopustu, zajedno sa dvije godine mlađim bratom Vladimirom Vujovićem, Miljan Vujović uhapšen je u julu 2012. godine zbog otmice Banjalučanina Dragana Brankovića zvanog Arsin. Razlog je bio navodni dug od oko 33.000 evra iz poslova sa automobilima i trgovine drogom.

Otmicu Brankovića tada je banjalučkom Centru javne bezbjednosti prijavila Brankovićeva supruga kada su je otmičari pozvali i tražili novac. Policija je istragom došla do saznanja da su braća otela Brankovića u Mostaru i da se nalaze u Trebinju.

Braća Vujović uhapšeni nakon što su pretučenog Brankovića doveli u Opštu bolnicu u Trebinju. U bolnici su kazali da je Branković zadobio niz podliva po glavi i tijelu i posjekotinu na glavi, da je hirurški zbrinut i nije u životnoj opasnosti.

Dr Dobroslav Ćuk, koji je bio dežurni ljekar, naveo je tada da je primio Brankovića u subotu oko 15 časova, a da je bio u pratnji dvojice muškaraca.

– Tom prilikom povrijeđeni je rekao da je pao sa merdevina, iako se odmah vidjelo da su u pitanju udarci, u tuči ili nešto slično. Naša obaveza je bila da mu pomognemo, a ne da istražujemo. Žalio se na bolove u grudnom košu i rekao da je gubio svijest – rekao je Ćuk.

Istakao je da je pregledom i CT snimcima utvrđeno da Branković ima povredu glave s posjekotinom na tjemenu.

– Imao je hematome ispod očiju, naročito izražene u predjelu lijeve ušne školjke, te hematome i podlive po grudnom košu, naročito lijevom dijelu, kao i hematome od udaraca na lijevoj nadlaktici i podlaktici – rekao je Ćuk, a objavio Glas Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su Brankovića na području Mostara oteli i strpali u automobil te odvezli u neku šupu na području Bileće, gdje su ga tukli. Odatle su ga odvezli u bolnicu. Branković je mjesecima ranije praćen, a dobijao je i prijetnje putem telefona.

I braća Vujović i Branković policiji su poznati po činjenju krivičnih djela.

Dragan Branković zvani Arsin 2007. godine bio je uhapšen sa Goranom Purišićem zbog krađe skupocjenih automobila na području banjalučke regije, zbog čega je u junu 2006. godine osuđen na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 6.500 maraka.

Osim njega, Okružni sud tada je osudio Dražena Samardžića zvanog Slovenac na tri godine i novčanu kaznu od 2.500 maraka i Želimira Kneževića zvanog Žeka na 18 mjeseci zatvora.

Branković, Samardžić i Knežević su priznali krivicu za krađe skupocjenih automobila počinjene od 16. aprila do 19. septembra 2005. godine. Poznati su i federalnoj policiji, koja je dobijala informacije da su upravo Branković i Slovenac povezani sa mafijaškim organizacijama izvan BiH. Navodno su posao obavljali “samo za elitu”, imali su strukturu djelovanja, punktove, izradu dokumentacije i plasman, a određeno vrijeme čini se i “podršku zakona”.

Navodno, tada se otkrilo da je Branković imao posla i sa takozvanom bilećkom kriminalnom grupom. Kako su mediji navodili, ovu grupu činili su Goran i Radenko Svorcan, Nikola i Radivoje Glušac, Željko Ilić zvani Kosijer, Ilija Bjeletić, Boris Skočajić, Zoran Bajčetić, Boris Samardžić, Borislav Kovačević, kao i braća Vujović.

Šverc narkotika

Braća Miljan i Vladimir Vujović hapšeni su i 2007. godine zbog prebacivanja više od 500 kilograma narkotika u vrijednosti od milion maraka.

U toj grupi bili su Tiho Gudelj, Dragan Vujičić i Vaso Ljubibratić. Bilećani su, kako su mediji tada objavljivali, bili spona između “dilova” u BiH i Hrvatskoj.

Premlaćivanje zatvorenika

Osim navedenog, Miljan Vujović se teretio da je krajem 2011. godine, u KPZ Foča, učestvovao u teškom premlaćivanju zatvorenika Mila Rosića iz Bijeljine.

Ubistvo Petra Bajčetića

Miljan Vujović danas je uhapšen zbog pokušaja ubistva Petra Bajčetića, o čemu je naš portal već pisao. 

Za slučaj ubistva Bajčetića nadležno je Specijalno tužilaštvo u Banjaluci, koje bi trebalo da zatraži izručenje Vujovića od Srbije.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *