Dokapitalizacija HE „Dabar“ na čekanju

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja

Skupština akcionara „Hidroelektrana na Trebišnjici“ skinula je sa dnevnog reda tačku koja se odnosi na dokapitalizaciju Hidroelektrane „Dabar“ sa 43,2 miliona KM, jer Vlada RS još nije razmatrala tu odluku i dala saglasnost za to.

Odlukom Nadzornog odbora HET-a odobreno je povećanje osnovnog kapitala HE „Dabar“ novim novčanim ulogom u iznosu od 43.267.635КM, a saglasnost na ovu odluku trebala je dati i Skupština akcionara na vanrednoj sjednici održanoj u utorak.

Međutim, predstavnica Fonda za restituciju RS je navela da Vlada RS, na sjednici održanoj 18. februara, nije razmatrala odluku o dokapitalizaciji te je zatražila da se razmatranje ove tačke dnevnog reda ostavi za neku narednu sjednicu Skupštine akcionara, što je i učinjeno.

CAPITAL je ranije objavio da će Skupština akcionara HET-a razmatrati zahtjev HE „Dabar“ za novu dokapitalizaciju od 43,2 miliona KM.

Ovu dokapitalizaciju HET planira finansirati naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica.

U zahtjevu za dokapitalizaciju HE „Dabar“ je navela da će od traženog iznosa 21,4 miliona KM biti uloženo u tunel, 19,2 miliona u eksproprijaciju i 2,56 miliona KM u dozvole, koncesionu naknadu i drugo.

HE „Dabar“ je ovu dokapitalizaciju zatražila nakon što je urađena nova finansijska analiza projekta finansiranja i izgradnje ove HE, a u kojoj je utvrđena nova vrijednost investicije i to od 338 miliona evra.

„Na osnovu dobijenih rezultata nove finansijske analize i njihovog poređenja sa prethodno procijenjenom vrijednosti investicije, može se zaključiti da je sa porastom obuhvata investicije došlo do povećanja potrebnih ulaganja u kapital od strane HET-a, a u okviru 25 odsto proporcionalnog udjela u ukupnoj investciji“, navedeno je u informaciji o projektu finansiranja i izgradnje HE „Dabar“.

Prvobitno procijenjena vrijednost ove investicije nekoliko puta je povećavana, a CAPITAL je nedavno objavio da je izgradnja HE “Dabar” u nekoliko godina poskupjela za čak 300 miliona maraka.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *