Dodika ne štiti imunitet, optužen je za krivično djelo zbog kojeg može u zatvor na pet godina

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
9 minuta čitanja
Foto: Srna

Poznat je kao najveći negator genocida u BiH, što je krivično djelo, ali Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo zbog jednog drugog krivičnog djela. Dok se čeka odluka suda o potvrđivanju ili odbijanju optužnice, pitanje je koliko su tužioci ozbiljni i koliko je kompleksno krivično djelo koje je Dodik počinio.

Foto: Srna

Piše: Slađan Tomić/Buka

“Povodom vašeg upita, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH, podiglo optužnicu protiv Dodik Milorada (1959.) i Lukić Miloša (1987.), koji se terete za kazneno djelo-Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, rekao je za Buku portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Navedeno krivično djelo odnosi se na Dodikov potpis na ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojim se odluke visokog predstavnika neće objavljivati. Ukaz je objavio Službeni glasnik Republike Srpske koji je i odbio da objavi odluke visokog predstavnika. Zbog toga će i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić na optuženičku klupu.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke”, navodi se u opisu krivičnog djela. Kazna zatvora u slučaju da se krivica dokaže je od šest mjeseci do pet godina.

Vrhunski pravnici/ce i advokati/ice za Buku kažu da iako je ovo prva optužnica za ovo krivično djelo i ne postoji sudska praksa, to neće biti problem za pravosudne organe jer je krivično djelo vrlo jednostavno.

„To nije kompleksno krivično djelo, dakle imate nametnute izmjene Krivičnog zakona od strane visokog predstavnika da se njegove odluke moraju poštivati, a te odluke kažu da se poništeni zakoni ne smiju objavljivati, i da se njegove odluke moraju obljavljiviti. Kad objavite zakon koji se ne smije objavljiviti, a ne objavite odluku visokog predstavnika koju morate objaviti samim tim ste ušli u zabranjenu zonu i očekuje vas sankcija pod uslovom da se provede postupak onako kako je zakon predvidio“, ocjenjuje za Buku advokat Ifet Feraget.

“Dobro je što je podignuta optužnica, ali ne vjerujem da će do presude”, kratko je rekla za Buku advokatica Senka Nožica.

Uspjeh cijelog slučaja zavisi od toga kako je optužnica sačinjena te da li se radi o kvalitetnom pravnom aktu ili ne. Kaže to advokatica Vasvija Vidović.

“To je prilično jednostavno krivično djelo i Tužilaštvo bi moralo biti u stanju napraviti kvalitetnu optužnicu kojom će opisati sve elemente krivičnog djela. Za očekivati je da to bude dokazima potkripljena optužnica s obzirom na to da su dokazi tu očigledni jer sve što se dešavalo dešavalo se u javnosti”, rekla je Vidović za Buku.

Nije iznenađen optužnicom, ali dodaje da su svi, pa i Dodik, nevini dok sud ne odluči drugačije.

“Optužnica je nešto što je očekivano s obzirom na kvantum i sadržaj dokaza koji su na raspolaganju, nešto što smo dugo čekali, ali želim naglasiti da smo svi ravnopravni pred zakonom. Gospodin Dodik niti jedan političar iz Federacije ne uživa zaštitu u tom pogledu”, kaže Feraget.

Mehmedović: pravosuđe konačno profunkcionisalo

Rijetke su bile političke reakcije na podizanje optužnice, ali Buka je kontaktirala nekoliko bh. političara. Većina ih se nije javljala na telefon, neki su na odmoru, neki odbijaju komentarisati, ali jasna je polarizacija stavova onih koji su sa Dodikom u koaliciji u odnosu na one koji godinama kritikuju Dodika.

„Konačno je profunkcioniralo pravosuđe koje je bilo zakržljalo u političkim spletkama. Dodik je svojim postupcima prosto izazivao institucije da ga procesuiraju, ali je izostala hrabrost kod pojedinaca da naprave raj korak, pravdajući to nedefinisanim krivičnim zakonom u tom pogledu. Nakon odluke Visokog predstavnika dodatno su se obezbijedile pravne pretpostavke za akciju Tuzilastva BiH“, kaže za Buku zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On se nada da će proces biti ekspeditivan, a da se neće „kiseliti“ po stolovima Suda BiH.

„Ovo ipak vraća vjeru u pravosuđe BiH“, dodaje Mehmedović.

Stevandić: Dodik ima imunitet

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske svoj odgovor o cijelom slučaju započinje komentarom da „nelegalni visoki predstavnik ne može donositi legalne odluke.“

“Što se tiče činjenice da je visoki predstavnik ilegalan ta teza je neodrživa, naravno da je visoki predstavnik legalan”, odgovara advokatica Vasvija Vidović.

No, visoki predstavnik i za Tužilaštvo BiH ima imunitet i njegove su odluke legalne što potvrđuje optužnica.

„Ne postoji kršenje legalnih odluka koje ne postoje i ne postoji legalni proces na osnovu odluka nelegalnog visokog predstavnika koji nema rezoluciju Savjeta bezbjednosti za imenovanje, tačka“, kaže Stevandić.

Dodaje da su za zakon glasale dvije trećine poslanika u NSRS te da svi oni imaju poslanički imunitet.

„Ovo je atak na demokratska prava i volju 2/3 naroda, predstavlja ugrožavanje mira, osporavanje demokratskih principa da nadležni organi donose zakone, a ne visoki predstavnik. RS će se boriti pravnim putem, svi narodni poslanici imaju imunitet i jednak takav imunitet za potpisivanje njihovih odluka ima i predsjednik Republike Srpske i neće se naći pukotina u establišmentu Republike Srpske da jedan dio bude inkriminisan, a drugi ne“, kaže Stevandić.

Tumačenje advokatice Vidović je da Dodik nema imunitet od krivične odgovornosti.

“Naravno da nema imunitet. Imunitet ne podrazumijeva takvo nešto, to krivično djelo nije izvršeno u svrhu vršenju funkcije. Naravno, sve je podložno sudskoj procjeni, ali ja nikada ne bih rekla da je to pokriveno imunitetom. Imunitet podrazumijeva zaštitu od krivičnih djela koja počinite u funkciji službe, nepoštivnaje zakona nije u funkciji službe. Naprotiv”, mišljenja je Vidović.

Slično misli i advokat Feraget.

“Što se tiče gospodina Stevandića ja ne bih volio da mu operišem krajnike, kao što ne volim kad on tumači zakonske odredbe koje se tiču ovakvih stvari, poštujući njegovu poziciju, naravno, ali je ovo nešto što treba ostaviti struci“, rekao je Feraget u komentaru za Buku.

Na pitanje Buke kako je za vlasti u Republici Srpskoj Schmidt ilegalan, dok se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje sa visokim predstavnikom, Stevandić kaže da predsjednik Srbije nikada nije rekao da je visoki predstavnik legalan.

„Predsjednik Srbije čuva kanale komunikacije i on se sastaje sa svim ljudima bilo da imaju legalitet i legitimitet ili nemaju. Sastanak ne znači potvrđivanje ničijeg legitimiteta, niti takva odluka u Srbiji postoji. Ovo je uklesavanje u kamen Milorada Dodika, moja politička procjena je da će se za ovo što je on optužen, jednog dana dodjeljivati odlikovanje“, uvjeren je Stevandić.

Za počinjenje krivičnog djela za koje je optužen, Dodik je sam sebe prijavio, na taj način ismijavajući pravosuđe. Je li Dodik jači od zakona, suda i da li je sudijama i tužiocima bitnije slovo zakona i etika ili uticaj najmoćnijeg čovjeka u državi znaćemo uskoro – čim sud donese odluku o (ne)potvrđivanju optužnice.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *