Dodik: Znam da je budalaština svađati se sa Amerikom

Autor: Direkt Aktuelno Politika
3 minuta čitanja
Milorad Dodik (Foto: Direkt)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za današnji beogradski nedeljnik NIN ponovio je da će prije bankrotirati Njemačka nego RS, ali i ocijenio da nije pametno svađati se sa Amerikom, prenosi Capital. 

Milorad Dodik
Milorad Dodik (Foto: Direkt)

Na pitanje da li je realno da minimalna plata u Srpskoj bude 1.050 KM, Dodik je odgovorio: „Videćemo, moj je predlog da se minimalac poveća na 1.050 maraka, s tim da obuhvati i regres, topli obrok i druga lična primanja. Ja to ne mogu da nametnem i o tome bi trebalo da se dogovore Vlada, poslodavci i sindikati. Dobra plata je jedini motiv da ljudi ne odu iz zemlje, a privreda se ionako žali da bi radnike trebalo da uvozimo jer ih nema dovoljno“.

Dodik je izrazio nadu i da će aktuelni predsjendik SAD Džozef Bajden naredne godine izgubiti izbore i da će se na čelo Amerike vratiti Donald Tramp.

„Znam ja da je budalaština svađati se sa Amerikom, ali mi smo dovedeni u situaciju da ne možemo drugačije, jer ako bismo radili sve što nam kažu, propali bismo za godinu dana. Ovako bar ima neke šanse da će naredne godine Bajden izgubiti izbore i na njegovo mesto doći Tramp pa ćemo videti šta ćemo“, rekao je Dodik.

Odgovorio je i na pitanje da li je Republici Srpskoj onemogućeno da emituje evroobveznice.

„U normalnim situacijama uobičajeno je da vam investitori, kad im uredno plaćate obaveze, reprogramiraju dug. Mi smo na Bečkoj berzi emitovali evroobveznice pre pet godina, u međuvremenu su kamate značajno povećane tako da smo kupce morali da isplatimo, da bi oni novac dalje plasirali po većim kamatama. Zbog pravila berze nismo mogli na iste plasmane da ugovaramo više kamate i bili smo prisiljeni da u junu vratimo 300 miliona maraka, što je bio ozbiljan novac za RS. Uspeli smo, uprkos nekim opstrukcijama, koje su išle dotle da je od nekih banaka traženo da ne finansiraju RS. Uz to, svaki par meseci plasiraju se dezinformacije da će RS bankrotirati, pa sam pre nekoliko dana javno rekao da će pre bankrotirati Nemačka nego RS“, rekao je Dodik.

Srbija kupila obveznice Srpske

On je prvi puta javno potvrdio da je Srbija kupila obveznice Republike Srpske.

„Zahvalni smo Srbiji i tačno je da je ona u jednom trenutku opšte hajke na RS, preko nekih finansijskih institucija otkupila deo evroobveznica koje smo ranije emitovali i time nam pomogla“, rekao je predsjednik RS potvrđujući da očekuje pomoć Srbije i u narednom periodu.

Pored toga, Dodik je za NIN govorio i da li će se 6. decembra pojaviti pred Sudom BiH, zašto Bošnjake zove muslimanima, kao i zašto je početkom devedesetih bio na listi reformista Ante Markovića, ali i o praćenju novinara, odnosu sa Vučićem…

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *