Dodik u Trebinju – zvaničan sastanak prvo sa vladikom Dimitrijem

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras se u Trebinju sastao sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem. Nakon pohvala o saradnji crkve i predsjednika RS Dodik je ipak iskoristio priliku da se, odgovarajući na novinarska pitanja u svom maniru, osvrne na ulogu Kristijana Šmita i člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, ne štedeći pogrdne riječi uprkos tome što se nalazio u porti Sabornog Hrama Preobraženja Gospodnjeg.

dodik i vladika
Foto: RTRS

Kako je novinarima rekao vladika Dimitrije najviše su razgovarali o crkvi u Mostaru.

„Tu imamo veliku pomoć od predsjednika i on se ne interesuje samo da pomogne već ga zanima i kako to sve napreduje i kako da se to na najbolji način uradi“, rekao je vladika Dimitrije i dodao da je uvijek radost kada se sretnu.

U istom tonu sa pohvalama je nastavio i predsjednik Republike Srpske, koji je rekao da srpski narod i sve srpske države moraju da budu zahvalne Srpskoj Pravoslavnoj crkvi (SPC), ali i da ova eparhija može da služi za primjer, kako odnosa sa vjerujućim narodom, tako i odnosa koji je važan između države i crkve.

„Veoma je lijepo doći na sastanak u kome nemate primjedbi, ni jedna ni druga strana i onda vam ništa drugo ne preostaje nego da se hvalite“, poručio je Milorad Dodik.

dodik
Foto: RTRS

Ipak pohvale i lijepe riječi su nestale odmah nakon prvog novinarskog pitanja gdje je Dodik, u svom maniru, počeo da komentariše Kristijana Šmita. Očigledno ga nije obamela molitva koja je dopirala iz crkve, kao ni mjesto na kojem su se nalazili.

„Ako slučajno dođe do intervencije u izborni zakon mi ćemo donijeti naš izborni zakon, mi ćemo provesti naše izbore“, rekao je Milorad Dodik odgovarajući na novinarsko pitanje.

„To što oni neće priznati, kao što ne priznaju Putina, šta to ima veze“, zapitao se Dodik i zaključio da će izbore priznati, kako kaže, naš narod i priznaće naši prijatelji.

„On neće ni primirisati, to je jedan smutljivac koji stalno uporno pokušava da očuva svoju dobru platu od 24 hiljade evra i onda pokušava ovdje da se bori“, rekao je Dodik i priznao da on to negdje može i da razumije.

Dodik je napomenuo i da Kristijana Šmita nema u Republici Srpskoj, a i kada prolazi, kako kaže, to radi krijući.

„Ajde nek dođe ovde i nek se zadrži dva sata pa da vidimo šta bi bilo“, rekao je Dodik i dodao da on ne prijeti.

Odgovarajući na novinarska pitanja predsjednik Republike Srpske je govorio i o  velikom Vaskršnjem saboru Srbije i Republike Srpske koji bi, kako kaže, trebao da okupi političku elitu Republike Srpske, Srbije, kao i političke prestavnike Crne Gore, Kosova i dijaspore.

„Ideja je da se na tom saboru diskutuje i da se promoviše jedan dokument koji bi usvojila Narodna Skupština Srpske i Srbije, kao zajednički dokument koji bi mogao da služi za orjentire da rade državni organi i provode te politike“, istakao je Dodik i dodao da će taj dokument biti izraz srpskih vrijednosti.

U svome obraćanju novinarima zapitao se i zašto je problem ako Srbi misle da je sasvim prirodno da se Srbija i Republika Srpska što više približavaju do ujedinjenja?

Inače predsjednik Republike Srpske u Trebinju je u dvodnevnoj posjeti. Sutra će se, kako je najavljeno, za razliku od prethodne posjete, sastati i sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, ali i načelnicima hercegovačkih opština i ministrima. A prisustvovaće i sutrašnjem otvaranju Samita energetike.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *