Dodik u Mađarskoj našao novac koji su mu Nijemci uskratili

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
4 minuta čitanja
Foto: Tviter

Vlada Mađarske na čelu sa Viktorom Orbanom pristala je da finansira projekte u Republici Srpskoj od kojih je odustala Vlada Njemačke zbog politike koju sprovodi predsjednik RS Milorad Dodik, prenosi Capital. 

Foto: Tviter

Ovu informaciju danas je otkrio upravo Dodik, koji se pohvalio da je to dogovoreno na sastanku u Mađarskoj gdje su predstavnici Republike Srpske boravili u posjeti.

Kako je Dodik kazao, sa ovom zemljom je ugovoren aranžman od 118 miliona evra od kojih će 70 miliona biti usmjereno na neki od projekata kojima su Nijemci okrenuli leđa.

Vjetropark „Hrgud“ koji se trebao graditi u Berkovićima jedan je od njih. Trebala ga je finansirti njemačka „KfV“ banka, ali je na realizaciji urađeno jako malo.

Odlukom Vlade Njemačke da taj projekat obustavi, stavljena je tačku na tu priču.

Dodik tvrdi da je aktuelni ugovor i dalje na snazi, te da je on sada svojevrsna prepreka da ovaj projekat finansiraju Mađari.

Dodik: Nijemci su bezobrazni i nekorektni

Da bi mogli da angažujemo ovih 70 miliona evra moramo da imamo raščišćenu situaciju sa Nijemcima sa kojima ne želimo da sarađujemo. Ovaj projekat sa Mađarima možemo čak prije realizovati nego sa Nijemcima. Oni su bezobrazni i nekorektni. Tražimo da povuku ugovor i da nas ne blokiraju dalje u tom pogledu“, poručio je Dodik.

On tvrdi da su Nijemci nakon potpisivanja ugovora tražili njegovo povećanje koje je išlo i do 40 odsto na šta ERS i Srpska nisu mogli pristati, a što je navodno bio povod da se vlasti u Njemačkoj ustreme na njega lično.

Kako je otkrio, Republika Srpska je, odnosno ERS, ne želeći da izgubi projekat, uplatila 1,5 miliona evra kamata od kojih nije povukla ni jednu marku.

Ponosan sam da imamo mogućnost da tu priču guramo dalje. Za ostale projekte razgovaramo sa Kinezima da ih riješimo“, rekao je Dodik.

Rekao je i da je „KfV“ banka protiv ideje da se raskine saradnja na projektu vjetroparka „Hrgud“ te da o tome u narednim danima očekuje njihovo pismeno izjašnjenje.

Podsjećamo, Vlada Njemačke nedavno je objelodanila da je odlučila obustaviti četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj vrijedna 105 miliona evra, „zbog nastavka secesionističke politike Milorada Dodika“.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, izgradnje vjetroparka „Hrgud“, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, koji je trebalo da bude implementiran u saradnji sa Švajcarskom.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je takođe bila u Budimpešti je otkrila kako će se ubuduće odvijati saradnja Srpske i Mađarske. Naime, trošenje novca nadziraće lično Orban i Dodik.

Sve što je ranije dogovoreno u smislu podrške privredi biće nastavljeno i u narednom periodu, a u skladu sa prioritetima Savjeta kojeg smo uspostavili, ali i naših radnih grupa koje predano rade i treba da identifikuju važne projekte. Predsjednici Orban i Dodik će nadgledati te projekte i davati dinamiku ako se nešto ne bude odvijalo u predviđenom roku“, kazala je ona.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *