Dodik na strane lobiste potrošio 37,4 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
4 minuta čitanja
Foto: Capital

Republika Srpska potrošila je u prethodnih 12 godina 35,2 miliona maraka za lobiranje, a u ovoj godini za te namjene planira izdvojiti još 2,2 miliona KM.

Foto: Capital

Piše: M. Ljubojević/Capital

Najveći iznos Vlada je stranim konsultantskim kućama dala 2011. i 2012. godine i to 4,6 miliona KM i 5,3 miliona KM. U godinama nakon tog taj iznose se kretao od 1,9 do 3,8 miliona KM.

Sve ovo vrijeme na vlasti u RS je koalicija predvođena SNSD-om čiji je predsjednik Milorad Dodik.

U Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS odbili su  otkriti o kojim lobističkim kućama se radi.

U ovom ministarstvu tvrde da Republika Srpska ne ostvaruje saradnju sa lobističkim kućama u SAD niti bilo gdje u svijetu već da u cilju formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije sarađuje sa pravnim i ekspertskim timovima međunarodnih konsultantskih kuća.

„U saradnji sa Vladom i drugim institucijama Republike Srpske ove kuće preduzimaju aktivnosti na izradi izvještaja Savjetu bezbjednosti UN i drugih dokumenata od značaja za oblast međunarodne saradnje RS, izradi pravne i diplomatske strategije vezano za prava i poziciju Srpske, koncipiranju i komuniciranju ključnih političkih stavova u inostranstvu, kao i prezentovanju poslovnih interesa Republike Srpske, promociji njenih investicionih potencijala i ostvarivanju bliskih kontakata sa poslovnom i akademskom zajednicom, nevladinim sektorom, te drugim relevantnim institucijama i organizacijama u Evropi i SAD-a“, navode u Ministarstvu za evropske integracije RS.

U ministarstvu ističu da ove kuće pružaju i podršku u organizaciji značajnih događaja u inostranstvu na kojima učestvuju zvaničnici i predstavnici institucija Republike Srpske, te omogućavaju zastupanje Republike Srpske u vezi međunarodni pravnih i političkih pitanja, u skladu sa aktuelnim potrebama i povremenim zahtjevima.

„Osim toga, podrška stručnjaka sa velikim iskustvom u oblasti međunarodnog prava značajno doprinosi pravovremenom informisanju i reagovanju na aktuelna politička, društvena i ekonomska zbivanja u Republici Srpskoj, BiH i svijetu“, dodaju u Ministarstvu.

Međutim, o kojim konsultantima je riječ u ovom ministarstvu su odbili da otkriju.

„Ugovori sa konsultantskim kućama nose oznaku tajnosti u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka te u skladu s tim iste ne možemo dostaviti“, navodi se u odgovoru Ministarstva na poslaničko pitanje Vukote Govedarice o iznosu novca koji je Vlada RS do sada uplatila lobističkim kućama.

Milioni koje Vlada RS godinama daje stranim konsultanstskim kućama česta su tema u javnosti. Međutim, Vlada brižljivo čuva nazive kuća kojima daje milione iz budžeta.

Ipak, pojedini ugovori su izašli na vidjelo, pa je tako otkriveno da Republika Srpska godinama sarađuje sa kompanijom McGinnis Lochridge iz SAD-a kojoj će ove godine za zastupanje njenih interesa platiti 1,3 miliona KM.

Pored toga, Vlada i predstavništvima RS u inostranstvu svake godine daje milione maraka, a o njihovom radu CAPITAL je pisao u tekstu Milione iz budžeta Predstavništva Srpske troše na sajmove, zborove i molitve.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *