Dodik: Ako ne budu htjeli Nijemci, Vjetropark “Hrgud” će biti dat Kinezima

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Nijemcima biti dat rok od šest mjeseci za odluku o projektu Vjetroparka “Hrgud”, a ako ne budu htjeli da ga nastave, taj projekat će biti dat Kinezima, prenosi Srna. 

Milorad Dodik (FOTO: Tanjug / AP, Darko Vojinović)
– Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vjetropark “Hrgud” u Republici Srpskoj. Znate li koliki red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubićemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna na ekspanziju – rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje sankcije od Njemačke, nakon Amerike i Velike Britanije, koja ga optužuje da je u dosluhu sa Moskvom, Dodik je rekao da služi isključivo Republici Srpskoj i srpskom narodu, te da bi bio protiv kada bi Moskva nešto preduzela ili tražila od Srpske bilo šta protiv srpskih interesa.

Dodik je rekao da će suspendovati sve britanske i njemačke projekte u Republici Srpskoj.

– Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele – rekao je Dodik.

On navodi da primjećuje medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske i ukazuje da bi htjeli da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

– Predsjednik Rusije Vladimir Putin je uvijek govorio da poštuje Dejtonski sporazum i da može da nas podrži samo u okvirima tog sporazuma, nikako izvan njega. To znači da podršku Putina ne možemo imati u slučaju odvajanja – rekao je Dodik.

On je poručio da ne može da dopusti da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je spriječila u Savjetu bezbjednosti da se, na prijedlog Britanije, Srbima stavi etiketa genocidnih.

– Prije ću otići sa funkcije nego to uraditi. Baš me briga da li Zapad to razumije. Važno je da ostanemo u dobrim odnosima s Rusijom ili bar korektnim i da ostanemo neutralni. Da smo svi zajedno u BiH to zatražili od Zapada, vjerovatno bi oni to razumijeli – rekao je Dodik

On navodi da Njemačka traži da se ponište zaključci koje je Srpska donijela, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska i indirektni porezi.

– Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo – rekao je Dodik.

On ukazuje da bi zbog konstelacije odnosa bilo glupo da “nekome bodu oči”.

– Oni sada ubrzavaju priču protiv Republike Srpske, računajući da su za vrijeme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti. Naša procjena je da sa nekim pitanjima treba malo sačekati, mada nas zbog toga prozivaju oni koji nisu smjeli ni učestvovati u donošenju djelimično sprovedenih zaključaka – rekao je Dodik.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *