“Direkt” donosi detalje optužnice protiv Vukovića: Falsifikovao račune vrijedne više od 16.000 KM

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
2 minuta čitanja
Ljubo Vuković i Vukašin Papović

Suđenje izvršnom direktoru za pravne poslove u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ i odborniku SNSD-a u bilećkoj Skupštini Ljubu Vukoviću privodi se kraju pred Osnovnim sudom u Trebinju. „Direkt“ donosi detalje optužnice prema kojoj je Vuković osumnjičen za korištenje falsifikovanih hotelskih računa i putnih troškova vrijednih više od 16.000 maraka, čime je počinio materijalnu štetu HET-u i Opštini Bileća.

Ljubo Vuković i Vukašin Papović

Piše: Jelena Denda Borjan

Okružno javno tužilaštvo Trebinje Vukovića tereti da je, u periodu od marta 2013. do marta 2018. godine, kao izvršni direktor za ekonomske, pravne i opšte poslove u HET-u i predsjednik Skupštine opštine Bileća, predavao lažne račune za navodne korištene hotelske usluge i troškove službenog puta u računovodstvenu službu HET-a i Opštine Bileća, u namjeri da ih nezakonito naplati.

Prema optužnici, Vuković je račune nabavljao od Vukašina Papovića iz Trebinja.  

Navedene falsifikovane hotelske račune i drugu dokumentaciju policija je, po naredbi suda, izuzela iz prostorija HET-a i Opštine Bileća krajem decembra 2018. godine. Kako „Direkt“ saznaje, izuzeta su 74 računa u konvertibilnim markama, dinarima i evrima. Prema aktuelnoj kursnoj listi, njihova ukupna vrijednost je 16.179,50 maraka. Međutim, ako se uzme u obzir da je vrijednost dinara u međuvremenu oslabila, vrijednost ovih računa je i veća.

Računi se najvećim dijelom odnose na usluge hotela „Balkan“, „Nevski“ i „Park“ u Beogradu, zatim hotela „Mona“ i „Palisad“ na Zlatiboru, „Azura“ u Bijeljini, hotela „Bosna“ u Banjaluci, hotela „Central“ i „Terme“ u Sarajevu, te hotela „Džet set“ na Palama, „Avala“ u Budvi i „Palas“ u Petrovcu na Moru.

Vuković je optužen da je lažne isprave nabavljao kako bi ih upotrebio kao prave čime je počinio produženo krivično djelo „falsifikovanje isprave“.

Podsjećamo, Osnovni sud u Trebinju potvrdio je optužnicu protiv Vukovića u martu prošle godine.

Posljednje ročište trebalo je da bude održano 7. aprila ove godine, ali je ono odgođeno za 27. april, jer se Vuković nije pojavio zbog navodnih zdravstvenih razloga. Suđenje je otvoreno za javnost.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *