Debatni kamp: Jačanje kompetencija medijske pismenosti mladih u BiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Mediacentar Sarajevo organizuje debatni kamp posvećen jačanju medijske pismenosti među mladima iz Bosne i Hercegovine koji će se održati na Jahorini od 26. do 29.5.2023.

Na debatni kamp mogu se prijaviti mladi iz Bosne i Hercegovine koji imaju od 18 do 25 godina.

Prednost će imati kandidati/tkinje koji do sada nisu učestvovali/e na omladinskim kampovima u organizaciji Mediacentra Sarajevo.

Tokom trajanja debatnog kampa polaznici i polaznice će se upoznati sa ulogom i obavezama tradicionalnih medija i elementima profesionalnog medijskog izvještavanja. Dio programa bit će posvećen i društvenim mrežama, načinu na koji fukcionišu, koja su pravila, kako se upravlja i moderira sadržajem na društvenim mrežama.

Polaznici/e debatnog kampa će naučiti kako da prepoznaju elemente pristrasnog medijskog izvještavanja, govor mržnje i dezinformacije. Kroz primjere iz BiH i svijeta učesnici/e će učiti kako se proizvode, šire i koriste propaganda, dezinformacije i narativi mržnje u tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama te koje su njihove posljedice.

Razgovarat ćemo o etičkim kodeksima i regulaciji tradicionalnih medija i sadržaja na društvenim mrežama, te pokušati odgovoriti na pitanje do koje mjere je regulacija medija i sadržaja na društvenim mrežama korisna a kada prelazi u ograničavanje slobode govora.

Centralni dio kampa je moderirana debata među učesnicima/cama, za koju će polaznici/e biti pripremljeni tokom trajanja kampa. Polaznici/e će proći intenzivnu pripremu za sudjelovanje u debati uz pomoć moderatorice i trenerica. Finalna debata bit će posvećena razgovoru o mehanizmima prevencije širenja dezinformacija, kampanja diskreditacije i govora mržnje na način da oni ne sputavaju slobodu govora.

Učešće u kampu pomoći će učesnicima/cama da unaprijede znanje o slobodi izražavanja na društvenim mrežama te mehanizmima zaštite, ali i da unaprijede svoje vještine debatiranja i korištenja argumentacije u vođenju debate.

Ukoliko se želite prijaviti za učešće na debatnom kampu, potrebno je da ispunite aplikacioni formular koji možete preuzeti OVDJE i zatim ga poslati na e-mail: nermina@media.ba sa naznakom “Prijava za debatni kamp Jahorina”. Prijave možete poslati do 08.05.2023. (ponedjeljak) do 20:00 sati. Broj mjesta za učešće na kampu je ograničen. Organizator kampa snosi sve troškove prevoza, smještaja i hrane.

Debatni kamp se održava u sklopu projekta “Mladi za bolje medije”, koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Mediacentar Sarajevo i Ja bih EU.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *