DANAS PROTESTI ŠIROM HRVATSKE: “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!”

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Danas će u više hrvatskih gradova biti održani protesti pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zagarantovan prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene njege, prenosi Buka. 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Protest sa početkom u 18 sati najavljen je u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Proteste organizuju udruženja RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

“Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova” saopštili su organizatori.

Podsjećamo, organizacije civilnog društva iz Hrvatske uputile su u petak, 6. maja 2022. godine Zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH, koji su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda te je tom prigodom pročitano i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

“Ovim prosvjedom želimo poručiti: DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi! DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!” poručili su organizatori.

U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 kuna.

“Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!” jasno poručuju organizatori.

Nakon što je juče ministar zdravlja Hrvatske Villi Beroš objavio da je komisija odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi, iz RODA-e je stigla obavijest da najavljuju izvanrednu presicu te da ih odluka neće spriječiti u prosvjedu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *