Dan Republike Srpske obilježen skromno, ali skupo koštao

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

Zbog pandemije virusa korona Dan Republike Srpske 9. januar ove godine obilježen je veoma skromno. Svečani defile u Banjaluci pomjeren je za 28. juni, odnosno Vidovdan, pa je centralni događaj bila je jednosatna svečana akademija u Banskom Dvoru bez prisustva publike i zvanica.

Izvor: Capital

Međutim, iako nije bilo masovnog okupljanja, to ne znači da se u ove svrhe nije potrošio ozbiljan novac, saznaje portal CAPITAL.

Preduzeća „City Consulting“ iz Banjaluke i „SD Sistemi“ iz Laktaša koji su bili zaduženi za ovogodišnju organizaciju, do sada su fakturisali su kabinetu Predsjednika Republike Srpske 285.990 KM bez PDV-a.

Međutim, to nije sve. Ugovor je vrijedan 328.640 KM bez PDV-a, ali na ostatak novca mogu računati tek nakon što na Vidovdan organizuju svečani defile na Trgu Krajine, naravno pod uslovom da epidemiološka situacija to dozvoli.

Ako se uzme u obzir da je prošle godine na proslavu potrošeno 417.000 maraka, jasno je da skroman program nije donio velike uštede.

Iz konzorcija koji već dvije godine organizuje ovaj događaj kažu za CAPITAL da pandemija nije značajno uticala na njihove troškove.

Razlika je samo, tvrde, što su prošle godine na svečanoj akademiji prisustvovale zvanice, a ove nisu, te to što je akademija bila na drugoj lokaciji, u Narodnom pozorištu, umjesto u sportskoj dvorani „Borik“.

Umjetnički program svečane akademije koji je emitovan 9. januara na Radio televiziji Republike Srpske realizovala je Akademija umjetnosti Republike Srpske uz tehničku podršku člana konzorcijuma. U okviru pratećih događaja proslave širom Republike Srpske drugi član konzorcijuma je obezbijedio štampane spoljne oglasne površine na području cijele Republike Srpske i Brčko Distrikta prema zahtjevu Ugovornog organa koji je bio identičan prošlogodišnjem zahtjevu“, poručuju iz preduzeća „City Consulting“ i „SD Sistemi“.

Kažu kako su isporučili sve što se od njih tražilo kroz tendersku dokumentaciju, a što se kako ocjenjuju u maloj mjeri razlikuje od prošlogodišnjih zahtjeva.

Kažu kako tvrdnja da su troškovi gotovo isti kao i u godini u kojoj nije bilo pandemije ne stoji.

Konzorcijum je u ovom trenutku Ugovorom organu fakturisao 153.931,05 KM sa PDV-om manje nego u 2020. godini“, objašnjavaju.

Iz konzorcijuma su „zaboravili“ spomenuti da je ukupan ugovor težak 391 hiljadu KM, te da će im ostatak od blizu 50 hiljada KM (sa PDV-om) biti isplaćen nakon svečanog defilea na Vidovdan.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *