“Dalmatinke” U Trebinju – tu je i Severina

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja

Dalmatinke u različitim životnim situacijama i ulogama – manekenke, plesačice, vrijedne domaćice, bake, supruge, muze, majke, slobodne i sputane, tužne i nasmijane, obučene i gole, snažne i krhke, inspirisale su godinama splitskog fotografa Fjodora Feđu Klarića, koji je sinoć u Muzeju Hercegovine u Trebinju publici prikazao svojih 40-ak fotografija. Sve ih je objedinio u izložbu koju je nazvao “Dalmatinke”. 

Fjodor Feđa Klarić i Ante Tomić

Na svakoj fotografiji su žene, pa nije ni čudo što autor kaže “šta bismo mi bez žena”. 

“Mene su žene okružile od djetinjstva, majka, žena, nevjesta, unuke. Najveća radost Dalmacije, to su žene”, rekao je on. 

Pedeset godina traje Klarićev profesionalni rad, a toliko godina ima i najstarija izložena fotografija. 

“Bio sam ulični reporter, a to je neposredno svjedočenje o prostoru, vremenu, ljudima, autentično svjedočenje. Čitav radni vijek sam snimao ono što se događa oko mene, nisam ništa intervenisao. To je zapravo i najveća vrijednost fotografije – vjerni odraz stvarnosti”, smatra Klarić. 

Klarić, koji je 40 godina bio hroničar i fotograf splitske “Slobodne Dalmacije” prvi put izlaže u Trebinju, ali ne slučajno. Naime, bio je veliki prijatelj poznatog dalmacijskog para Miljenka i Leposave Smoje. O Trebinju je, kaže, mnogo slušao, od Leposave, koja je dio djetinjstva provela baš u ovom gradu. 

“Ona je rođena 20. godine prošlog vijeka i tada je bio običaj da se u Kraljevini Jugoslaviji istaknute funkcije u gradovima povjeravaju ljudima izdaleka, tako da je njen otac skupa s familijom služio ovdje. Tu je ona provela jedan dio djetinjstva, a njena baka je ovdje sahranjena”, rekao je Klarić, napominjući kako je radostan što je nakon toliko godina uspio da Lepu ponovo dovede u Trebinje, pa makar i na fotografiji. 

Lepa i Miljenko Smoje se nalaze u zagrljaju na jednoj od izloženih fotografija, u crno-bijeloj tehnici. 

Miljenko i Lepa Smoje

“Ona je bila Smojina muza i njegov spiritus movens. Kuražila ga je, podsticala da napravi svoj impresivan rad – od televizijskih serija ‘Naše malo misto’, romana, do miliona novinskih članaka”, rekao je Klarić i dodao da je upravo Lepa zaslužna za još jednu izloženu fotografiju – fotografiju petnaestogodišnje Severine. 

“Naime, ona (Lepa, prim. aut) je vodila jedno kulturno-umjetničko društvo u Splitu, Mozaik, a tu je prve korake scenskog nastupa i pjevanja naučila baš Severina”, ispričao je Klarić. 

Petnaestogodišnja Severina

Pisac, publicista i scenarista Ante Tomić kazao je kako je Klarićeva arhiva raznolika i zapanjujuće velika i ocijenio da je Klarić veliki hroničar Splita i Dalmacije. Tomić misli da nema Splićanina koga Feđa nije fotografisao.

“Ja sam ovdje došao kao prijatelj i kao kolega Feđe Klarića, koga znam skoro trideset godina, i došao sam u prvom redu kao čovjek iz novina koji je radio s Feđom. Ovdje se vide neki novi ljudi koje smo otkrivali. Ja sam odustao od reporterskog posla i razgovora sa nepoznatima, ali onda dođem ovdje i shvatim koliko mi to nedostaje”, kazao je Tomić. 

Feminizam i fotografija

Tomiću je izložba utoliko više draga što je “drugačija i ženska”.

“Tu vidim dvije grupe fotografija – jedna grupa su žene koje su Feđi bile lijepe i privlačne. On kao heteroseksualni muškarac će ih zabilježiti. Jednako su mi zanimljive i ove druge fotografije na kojima Feđa bilježi i žensku snagu. Feđa, kojeg je podigla jedna samohrana majka, shvata koliko su nam žene važne, koliko su herojske figure i koliko su one neizostavne u našim životma. Zato mi se sviđa da ova izložba ima jednu malu feminističku crtu”, zaključio je Tomić.

Inače, Feđa Klarić je izlagao u brojnim gradovima – Mostaru, Zagrebu, Kotoru, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Lajpcigu i Beču. Za svoj novinarski rad Feđa je 2010. odlikovan Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i prestižne novinarske nagrade Zlatno pero za 1991. godinu. Godine 2013. dobio je nagradu “Slobodne Dalmacije” za životno djelo „Joško Kulušić”. Počasni je član Kuće slavnih hrvatskog foto novinarstva, a HND ga je 2016. godine odlikovao nagradom Otokar Keršovani za životno djelo.

Klarić je sinoć zaključio da mu je od svih nagrada u životu, ipak najdraža ta što živi u Splitu. 

Izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića organizovana je u saradnji sa galerijom Visconty Fine Art iz Ljubljane i biće otvorena do 4. avgusta 2022. godine.

Foto: Muzej Hercegovine Trebinje
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *