Da svaki Gačanin bude odlikovan

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Komentar Naše mišljenje
3 minuta čitanja

Da Radoje Domanović nije bio samo satiričar nego i prorok pokazala je današnja svečana sednica SO Gacko. Ako se bude radilo onako kako je Rajko Papović, predsednik lokalnog parlamenta nagovestio, Gacko bi moglo da postane Stradija. Neće biti Gačanina bez opštinskog odličja.

gacko-odlicje

Gatački odbornici se od početka marta nisu okupili niti razmatrali pitanja značajna za život ove male lokalne zajednice. Razlog je nestabilna većina i odsustvo podrške načelniku.

No, svečanim povodom, uoči Dana i slave opštine, danas su okupljeni odbornici razmatrali predloge o dodeli opštinskih priznanja.

Rajko Papović je na početku zasedanja rekao da je opština Gacko, kao malo koja u RS, veoma škrta u dodeljivanju priznanja i da će se on zalagati da se broj priznanja proširi budući da je mnogo onih koji doprinose razvoju i pronose slavu ovog malog mesta.

Naime, SO Gacko dodeljuje dva priznanja- povelju i plaketu opštine. Prva nosi ime Vasilja Grđića, a druga Svete Trojice. I prethodnih godina se dešavalo da više osoba ili kolektiva dobije jedno od priznanja, ali se ove godine desilo da svi predloženi- ukupno njih 11 bude nagrađeno.

Odluku da se u paketu odlučuje su, na predlog predsednika SO, jednoglasno podržali svi prisutni odbornici. Neki od njih su bili u situaciji da posredno glasaju i za sebe.

Ipak, to nije pomutilo sjaj odličja niti umanjilo svečanu atmosferu koja se nastavlja sutra kada će na Termoelektrani Gacko slaviti svece zaštitnike “Ćirila i Metodija”, te 40 godina njenog rada i 7 decenija od kada se organizovano eksploatiše ugalj u Gacku.

Zvanice će do ovog proizvođača struje doći istrošenom saobraćajnicom na kojoj još nije počela rekonstrukcija koju je dogovorio predsednik RS Milorad Dodik prilikom posete 21. marta ove godine.

Tada je ponovo najavljena sinergija opštine i RiTE Gacko koja će ovo mesto preporoditi.

No, sve je više onih koji sezonski odlaze da rade u Dubrovnik ili Crnu Goru, a i onih koji bi da se odsele. Problem je što cene nekretnina u Gacku, za razliku od gradova u regiji, stagniraju ili su čak i pale. Interesovanja nema ni za ono što se prodaje ispod svake cene što je istinsko merilo perspektivnosti jednog mesta.

Čini se da Gacko ipak ne haje za napore i najave predstavnika vlasti na svim nivoima. Tvrdoglavo ostaje pri svom i na njemu se promena ne vidi.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *