Da li je prekršaj stajati na Trgu?

Autor: admin Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Foto: Slobodna Dalmacija

Sinoćno ponašanje policije i privođenje građana koji su stajali na Trgu u Banja Luci ostalo je gotovo bez reakcije javnosti. Grupa Pravda za Davida čeka odgovore na pitanja koja je uputila nadležnima. Ministar Lukač se oglasio relativizujući ubistvo Davida Dragičevića i optužujući advokata Ferageta da obmanjuje javnost.

Foto: Slobodna Dalmacija

Lukač je danas rekao da su advokati napustili slučaj zbog politizacije i da “ništa nije onako kako grupa “Pravda za Davida” prezentuje javnosti kao i da Feraget namerno obmanjuje javnost “iznoseći neistine da su poznate sve činjenice u vezi sa navodnim ubistvom Davida Dragičevića”.

U tom smislu namerno laže (Feraget prim. aut.) da sam lično bio prisutan na konferenciji za novinare koju su održali pripadnici MUP-a, na kojoj su izneseni određeni stavovi utvrđeni do tog trenutka u istrazi”, izjavio je Lukač za agenciju SRNA.

Optužio je Ferageta da obmanjuje javnost tvrdeći da je tražio od glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira da prekine dalju istragu i da na slučaju “Dragičević” radi po nalogu iz Sarajeva kako bi podrio stabilnost republike i njenih institucija.

Lukačev istup je usledio nakon jučerašnjeg gostovanja advokata Ifeta Ferageta u programu televizije N1 gde je rekao da se ne može očekivati napredak u istrazi dok se ne reši pitanje odgovornosti prisutnih na pres konferenciji 26. marta 2018. u Banja Luci. Evidentno je, istakao je on, da se u oba slučaja, i Dragičević i Memić, uništavaju dokazi, montiraju dokazi, kao i da službene istrage još uvek nema.

Zameram i akademskoj zajednici. Nama je potrebna podrška građana. Ovo je borba očeva za drugu decu jer se njihova deca neće vratiti”, rekao je advokat Feraget i kao sledeću instacu naveo Ustavni sud BiH.

Da je policija prikrivala zločin potvrdila je i bivša članica advokatskog tima Zora Dobričanin Nikodijević koja je za medije u Srbiji rekla da je Davidova smrt bila brutalna i da su mnogi dokazi montirani.

Ne mogu da kažem da ga je policija ubila, ali da su prikrivali ubice – definitivno. Činjenica je da su se mnogi iz vlasti obrukali na ovom predmetu“, bila je jasna Dobričanin Nikodijević.

Represija policije se nastavila sinoć kada su sa glavnog banjalučkog trga priveli najmanje dve osobe bez objašnjenja.

Tim povodom iz grupe “Pravda za Davida” su zatražili obrazloženje policijskih postupaka.

Želimo znati na osnovu čega je bilo kome zabranjeno da stoji na Trgu Krajine. Zbog čega se građani moraju sklanjati, ko naređuje policiji da ih tera sa tog mesta i zbog čega? Institucije nijednom nisu pravno obrazložile svoje postupanje, a mi ih ponovo pozivamo da zvaničnim dopisom objasne zašto je zločin stajati na javnoj površini” upitali su iz PzD . Oni su istakli da ih ovakvo postupanje podseća na doba nacizma kada su neprijatelji režima obeležavani Davidovom zvezdom.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *