Da li je pacijentima u Republici Srpskoj dostupan lijek Paxlovid za liječenje kovida?

Autor: Direkt Aktuelno
3 minuta čitanja

Paxlovid je lijek protiv teških komplikacija od korone, od februara dostupan je u Srbiji, a da li je na raspolaganju našim pacijentima?

Izvor: Buka

Paxlovid je lijek protiv teških komplikacija od korone. Ovaj lijek primjenjuje se u 37 zemalje, a njime se pacijenti uspješno liječe i u Srbiji. Ovaj lijek dobio je i američki predsjednik Joe Biden kada mu je potvrđen kovid.

Lijek Paxlovid u regionalnu žižu javnosti došao je nakon što umro novina Vladimir Matijanić i informacije da bi mu ovaj lijek, da ga je na vrijeme primio, najvjerovatnije pomogao da preživi.

Provjerili smo da li je ovaj lijek dostupan za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj.

Obratili smo se Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske gdje su nam rekli da ova medicinska ustanova nema ovaj lijek niti su ranije raspolagali sa njim.

“Za nabavku lijekova nadležan je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske”, rekli su nam iz UKC-a.

Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uputili smo pitanje da li RS planira nabaviti lijek Paxlovid koji se koristi za teže oblike kovida, koji smanjuje smrtnost, kao i da li je u RS na raspolaganju neki drugi lijek kao što je Remdesivir ili neki treći.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske rekli su nam da građanima koji su zaraženi virusom korona u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu, za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje.

“Dakle, oslobođeni su plaćanja participacije. Tako da Fond u potpunosti finansira bolničko liječenje oboljelih od COVID 19, što podrazumijeva kompletnu bolničku njegu, uključujući lijekove i sve ostalo što je dostupno u bolnicimama Republike Srpske za oboljele od virusa korona. Podsjećamo i da Fond od 13. marta 2020. godine finansira zdravstvene usluge za sve građane osigurane i neosigurane u javnim zdravstvenim ustanovama. Ova odluka će biti na snazi sve dok traje vanredna situacija u Republici Srpskoj”, rekli su iz Fonda za BUKU.

Dodaju da Fond za oboljele od korone u bolnicama finansira lijekove koji se nalaze na našim listama lijekova i koji su registrovani u Bosni i Hercegovini, odnosno imaju dozvolu za promet od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

“Kada je riječ o ova dva lijeka za koja ste pitali, oni još nisu registrovani u BiH, odnosno nemaju dozvolu Agencije za lijekova i medicinska sredstva za prometovanje na tržištu BiH”, ističu iz Fonda.

U Srbiju je već 7. februara stigao prvi kontingent leka “Paxlovid”.

O LIJEKU

Paxlovid je antivirusni lijek koji je Evropska agencija za lijekove odobrila u januaru. Vrlo je učinkovit u zaštiti ljudi kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti. Sa primjenom lijeka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptom. Antiviralni lijekovi deluju tako što smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *