Da li će Višković “izgurati” dvije godine: Rok trajanja Vlade Srpske zavisi od Dodikove volje

Autor: Direkt Aktuelno Politika
7 minuta čitanja
OTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prije nego što je nova Vlada Republike Srpske uopšte izabrana, predsjednik Srpske i lider SNSD Milorad Dodik “ograničio” je njen mandat na dvije godine. Samo par dana nakon što je Vlada potvrđena iz nje su već “izletjela” dva ministra.

OTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Izvor: Srpska.info

Skandali s imenovanjem na ministarske pozicije Dade Dogana (SP) i Dragoslava Kabića (SNSD), za koje se prije nego što su praktično sjeli u fotelje otkrilo da su prećutali krivicu za saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom i za koje su bili osuđeni, u javnosti su otvorili pitanje da li će Radovan Višković i njegova Vlada “sastaviti” i Dodikove obećane dvije godine.

Posebno iz razloga što bi predsjednik i premijer Srpske, ako se budu pridržavali istih principa zbog kojih su tražili ostavke Dogana i Kabića, to isto trebali da zahtijevaju i od ministra energetike i rudarstva, Petra Đokića.

Mrlju iz prošlosti ne može obrisati ni pomilovanje

Lider SP, doduše, nije skrivio saobraćajku sa smrtnim ishodom, ali je svojevremeno bio osuđivan zbog toga što je njegova firma u Brčkom krala impulse od Telekoma Srpske! Đokiću je, istina, ovaj slučaj brisan iz evidencije tako da je zakonski „čist“, ali iz evidencije je bio izbrisan i njegov stranački kolega Dado Dogan, koji je ministarskom foteljom ipak morao da plati ceh iz prošlosti.

Zbog toga, kako zaključuje, jedino što je sigurno jeste da će za dvije godine već početi kampanja SNSD za iduće opšte izbore.

– Eventualne korekcije u sastavu Vlade pogodiće tek periferne kadrove, što obično biva marketinški predimenzionirano, a ne ključne resore, od unutrašnjih poslova do finansija – smatra Bižić.

Tanak kabinet

Politički analitičar Velizar Antić slaže se s ocjenama da o dužini trajanja nove Vlade Srpske, koja je od samog starta opterećena skandalima, odlučuje jedino šef najveće vladajuće stranke.

– U suštini, tu se najmanje pita Radovan Višković. Da li će on ostati ili opstati na čelu te Vlade godinu, dvije ili možda čak do kraja četvorogodišnjeg mandata, uopšte neće zavisti od toga kako će njegova Vlada da radi, već kakva će odluka biti donijeta u centrali SNSD, odnosno kakvu odluku će donijeti Milorad Dodik. Ukoliko se Dodiku “ukaže” da bi nešto mogao da promijeni ili osvježi, Višković poslije dvije godine može da ode, ali nije isključeno da će tu ostati i sve četiri godine. Ni tu opciju uopšte ne bih isključio – kaže Antić za Srpskainfo.

Ako se, kaže on, čak i ostave po strani skandali s izborom osuđivanih ministara, od kojih su dvojica već podnijeli ostavke, Antić tvrdi da je “prilično problematičan i ostatak Viškovićevog ministarskog kabineta”.

– Kad pogledamo ministre koji su izabrani i njihove stručne kvalifikacije, vidimo da je to jako tanko, na slabom nivou, odnosno da su ljudi postavljani u resore kojima se nikad nisu bavili. Čak su mogli da ih nekako drugačije iskombinuju i da bi neki od ministara možda bili pogodniji za neki drugi resor. Jasno je da je ova Vlada skupljena da bi se zadovoljili koalicioni interesi. Trebalo je zadovoljiti interese sedam ili osam političkih partija i sigurno je da ni SNSD nije mogao na sve da utiče. Štaviše, vjerujem da ni Dodik, niti u SNSD nisu znali za biografiju ministra iz Socijalističke partije i da je to tako prošlo – kaže Antić.

Upravo je ta potreba za “zadovoljenjem brojnih koalicionih interesa”, prema Antićevim riječima, najveći problem nove Vlade Republike Srpske.

– Znate kako kažu: gdje je mnogo baba, kilava su djeca. Prije pet ili šest godina imali smo mnogo jasniju situaciju, a u vladajućoj koaliciji bili su samo SNSD, DNS i SP. Poslije izbora sjednu Dodik, Pavić i Đokić i lako se dogovore. Sad imamo sedam ili osam igrača koji se pitaju i koji traže svoj dio, tako da će mnogo teže biti postići dogovore u ovoj Vladi. Svašta još možemo očekivati – predviđa Antić.

PRETJERIVANJE U OSUDAMA

Govoreći o smjeni novoimenovanih ministara u Vladi Republike Srpske zbog ranije počinjenih prekršaja, odnosno učestvovanja u saobraćajnim nesrećama, predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da smijenjeni ministri nisu imali nijednu zakonsku prepreku da obavljaju najveće dužnosti, ali da imaju moralnu odgovornost.

– U saobraćaju se može svima nama svašta desiti. Mislim da smo pretjerali u osudi ovih ljudi, jer su oni već izdržali svoje kazne i odužili svoje – rekao je Dodik.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *