Da li će odzvoniti jubilarnim naknadama za političare

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja

Pored visokih plata i brojnih privilegija funkcioneri na nivou BiH imaju pravo i na razne novčane naknade, zbog čega su njihova mjesečna primanja u pojedinim slučajevima i do 10 puta veća od prosječne plate u zemlji.

Piše: Snježana Karić/Srpska.info

Pored toplog obroka, paušala, naknada za prevoz, učešća u komisijama, jednokratne pomoći, prava na naknade za smještaj, odvojeni život i posjetu porodici, otpremnine i brojne druge, funkcioneri imaju pravo i na novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu u institucijama BiH.

Prema važećem zakonu, funkcioneri nakon 10 godina efektivnog radnog staža u institucijama Bosne i Hercegovine imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada u visini jedne prosječne mjesečne neto plate u BiH.

Hitna procedura

Za svakih narednih navršenih pet godina efektivnog radnog staža u institucijama BiH zaposleni ima pravo na jednokratnu novčanu naknadu u visini polovine prosječne mjesečne neto plate.

Jubilarnoj nagradi bi sada moglo odzvoniti ukoliko poslanici i delegati u Parlamentu BiH pristanu na izmjene dva zakona, koja su predložili poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Saša Magazinović, i delegat u Domu naroda, Denis Bećirović.

Oni su u oba doma uputili u hitnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, kojim se ukida jubilarna naknada izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama BiH.

Ukoliko njihov prijedlog prođe, poslanici, delegati, ministri, ali i drugi imenovani zvaničnici neće više imati pravo da po ovoj osnovi dobiju novac iz budžeta.

Ne “diraju” radnike

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *