“ĆUTANJE NIJE ZLATO” Tanja Topić otkriva šta nas čeka nakon kontroverznih izbora i zašto bi BiH mogla potonuti

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Tanja Topić (FOTO: Klix.ba)

Nakon skoro mjesec dana brojanja, razbrojavanja, žalbi i optužbi konačno se privodi kraju izborni proces u najkontroverznijim izborima u BiH od 1990. godine do danas. Kad se podvuče crta, pitanje je šta nas čeka sutra u državi u kojoj se krade sve i u kojoj je sve na prodaju, uključujući i glasove na izborima.

Tanja Topić (FOTO: Klix.ba)

Politička analitičarka Tanja Topić za Srpskainfo ocjenjuje da je period koji slijedi izuzetno izazovan. Ili ćemo se svi konačno suočiti s nagomilanim problemima, ili ćemo potonuti.

Svi politički akteri, smatra Topićeva, morali bi hitno početi s reformom Izbornog zakona BiH, i to u dijelu koji se odnosi na „čišćenje“  od korupcije, zloupotreba i  malverzacija.

Pri tome mislim prije svega na one koje formiraju vlast, a kako su uglavnom oni generatori koruptivnih radnji veliko je pitanje da li će oni pristupiti tom poslu. Ako bi se reforma ipak desila, svi bismo imali koristi, a najveći benefit bi bio vraćanje povjerenja u izborni proces. Pravosuđe bi moralo kazniti sve one koji su počinili krivična djela u vezi sa izbornim procesom, a ako bi se to desilo, to bi značilo i vraćanje povjerenja u pravosuđe i uopšte u institucije u BiH. Mislim da bi to bio početak katarze cjelokupnog društva – ističe Tanja Topić.

Napominje, međutim, da bi taj proces, i ako počne već sutra, zasigurno potrajao, jer za stanje u kojem se nalazi BiH nema brzih rješenja.

Naš politički i kulturni mentalni sklop je opterećen korupcijom i teško ga je preko noći izmijeniti, ali ako nastavimo ćutke prelaziti preko svih društvenih anomalija, pa i ovih koje su ovi izbori izbacili na površinu javnog prostora, onda smo definitivno izgubljeno društvo – ocjenjuje Tanja Topić za Srpskainfo.

Naglašava da ćutanje nije zlato, kako kaže stara poslovica, nego da se konačno sve stvari moraju nazvati pravim imenom.

Ako CIK 20 godina nije uspio očistiti sa biračkih spiskova mrtve, ako nam je normalno da sopstveni glas prodamo za 50 KM ili za vreću brašna, ako pristajemo da činimo krivična djela u ime političara da bi oni sjeli u fotelje, ako relativizujemo krađe, ako siromašni podanici glorifikuju političare milionere, onda je je zaista krajnje vrijeme da se suočimo sami sa sobom – smatra Topićeva.

Zaključuje je sada ključno pitanje je da li ćemo biti saučesnici u daljoj vrijednosnoj, kulturnoj i moralnoj eroziji ili ćemo konačno okrenuti drugi list.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *