Čime će se grijati Bosanci i Hercegovci i koliko će to plaćati?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Neizvjesnost kada je riječ o grijanju u narednoj sezoni, ne jenjava.

Dok cijene rastu, odgovorni pokušavaju pronaći najoptimalnija rješenja. Za to vrijeme, građani u sve većem strahu od potpune nestašice.

Čime ćemo se grijati naredne sezone? I koliko ćemo to grijanje plaćati? Pitanja su koja ovih dana muče stanovnike Bosne i Hercegovine. Strah od nestašice osjećaju svi, a kako će u novu zimu – ne znaju. A već sada, sve ukazuje na još drastičnija poskupljenja. U stanu od 38 kvadrata grijanje je do sada koštalo 74 konvertibilne marke. Stručnjaci pretpostavljaju da ćemo od naredne zime izdvajaćeti blizu 150, piše N1.

“Računi će biti gotovo duplo veći, to je ono što nas sigurno očekuje. Cijene gasa će se mijenjati i u julu i u avgustu. Kako će građani to izmirivati, to je dobro pitanje. Bilo bi dobro već sada da svi počnu misliti o zimi i onome što nas čeka. Nikakve su mogućnosti da cijena gasa doživi svoj pad do početka sezone grijanja. Ove visoke cijene će sigurno biti prisutne od sezone početka grijanja”, rekao je Almir Bećarević, stručnjak za energetiku.

Ministar Staša Košarac navodi da je rješavanje problema gasa na nivou entiteta, ali da bi njihova saradnja ubrzala obezbjeđivanje novih energenata.

“Ambicije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu sa ustavnim nadležnostim, jeste da u partnerstvu sa entitetskim strukturama zagovaramo potpisivanje međunarodnih sporazuma, koji bi podrazumijevali implementaciju južne interkonekcije, koja je značajna za FBiH. Ali isto tako, i nove istočne interkonekcije, koja je značajna za RS. Ja bih rekao da je to značajno raditi istovremeno. Vjerujem da će nadležna tijela biti motivisana da to urade u što skorijem vremenu, kako bismo do ljetne pauze mogli imati te sporazume na Savjetu ministara”, rekao je Košarac.

Iz Sarajevo gasa Istočno Sarajevo kažu da će gasa biti dovoljno, i to po jednoj od najboljih cijena u Evropi. Na sastanku sa ministrom Košarcem, dogovoreni su novi projekti, koji će voditi ka rješavanju problema sa pomenutim energentom.

“U najskorije vrijeme počinjemo sa izgradnjom gasovoda od Istočnog Sarajeva do Jahorine, sa jednim krakom da spustimo do Pala. U ovoj godini možemo očekivati gasifikaciju Jahorine i dolazak gasovoda do opštine Pale”, rekao je Nedeljko Elek, direktor Sarajevogasa.

Optimistična je prije nekoliko dana bila i direktorica Energoinvesta, Bisera Hadžialjević. Zasigurno je da ćemo gas kupovati, isto koliko su sigurna i njegova poskupljenja.

“Gasa će biti. Mi kao snadbjevač možemo dobiti sve količine koje su potrebne Federaciji. Pitanje je cijene. Svakog tromesječja dolazi do povećanja, koja su to povećanja? Ja moram reći da BiH ima izuzetnu cijenu gasa. Koliko god to nama, građanima, ne odgovara, ali BiH ima jako dobru cijenu gasa”, rekla je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

Zabrana izvoza u proteklom periodu je odbijena od vijeća ministara, a činjenica da nema takve zabrane drastično je povećala cijenu energenata,a naročito peleta.

Zabrana izvoza u proteklom periodu je odbijena od Vijeća ministara, a činjenica da nema takve zabrane drastično je povećala cijenu energenata, naročito peleta.

“Vjerujem da će Savjet ministara donijeti odluku te vrste, a to ograničena mjera, mjera zabrane ili zaštitna mjera za izvoz drvnih sortimenata na određeni period”, rekao je Košarac.

Ukoliko Vijeće ministara ponovo odbije, cijene će rasti, a moguće je da će uslijediti i potpuna nestašica. S druge strane ogromna izdvajanja za grijanje već su izvjesna.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *