CIK potvrdio: SNSD u Trebinju je kršio izbornu tišinu

Autor: Direkt Aktuelno Politika
2 minuta čitanja

Članovi i aktivisti SNSD-a danas su u Trebinju dijelili pakete prehrambenih namirnica, uprkos činjenici da je nastupila izborna šutnja. Iz Centralne izborne komisije (CIK) izjavili su kako ovo predstavlja kršenje Izbornog zakona, prenosi Klix. 

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je u razgovoru za Klix.ba potvrdio da je SNSD prekršio izbornu šutnju.

“Radi se o članu 7.4 stav 1 tačka 2. izbornog zakona, s tim da nadležna Gradska izborna komisija Trebinje treba reagovati. Prema mojim informacijama one su dobile prigovor nekog političkog subjekta, tako da su oni nadležni da taj prigovor riješe”, kratko je rekao Bakalar.

Dodao je kako je CIK u kontaktu sa Gradskom izbornom komisijom Trebinje, te kako su tražili da ubrzano reaguju na prigovor.

Prema Izbornom zakonu BiH u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do 19 sati na dan izbora, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

“Političkim subjektima se zabranjuje održavanje skupova s ciljem političke kampanje, izlaganje u biračkom mjestu ili okolini bilo kakvih materijala i korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače. Zabranjeno je korištenje megafona i drugih razglasnih uređaja, te svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruiše izborni proces”, kazali su iz CIK-a.

Zbog kršenja izborne tišine izricaće se novčane kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata, a prigovor se podnosi u roku od 24 sata od trenutka učinjene povrede.

Direkt podsjeća, da je uprkos izbornoj šutnji trebinjska opozicija večeras održala skup u krugu bivše kasarne.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *