Cijena akcija ERS-a “skočila” do 20 odsto

Autor: admin Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Foto: Direkt

Cijena akcija “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) porasla je do 20 odsto, nakon što je portal CAPITAL otkrio namjere Uprave te kompanije da otkupi do 10 odsto akcija od malih akcionara.

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je Kolegij direktora Mješovitog holdinga ERS-a nedavno donio zaključak da se ide u „otkup dionica malih akcionara (posebno nesaglasnih), kako bi se otkupilo do 10 odsto dionica, zarad povećanja kapitala i lakšeg vršenja reorganizacije”.

Matično preduzeće ERS ima po 65 odsto akcija u svim zavisnim preduzećima, dok PREF ima oko 10 odsto, a Fond za restituciju oko pet odsto, što čini oko 80 odsto državnog kapitala. Ostatak posjeduju drugi akcionari.

Knjigovodstvena vrijednost akcija ERS-a prelazi 3,5 milijarde KM, dok im je, prema podacima sa Banjalučke berze, tržišna vrijednost oko 320 miliona KM.

Najvrijednije na tržištu su akcije u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ i „Hidroelektranama na Drini“, a koje prelaze vrijednost od po 100 miliona KM.

Tržišna vrijednost 10 odsto akcija ERS-a, koliko Uprava te kompanije planira da otkupi, trenutno je oko 32 miliona KM, dok im knjigovodstvena vrijednost iznosi blizu 354 miliona KM.

Međutim, neizvjesno je koliko bi cijena akcija ERS-a mogla da raste jer je od četvrtka, kada smo objavili namjeru ERS-a da kupi akcije, do danas cijena akcija „skočila“ za blizu 20 odsto.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da ERS treba da ispoštuje zakonske procedure, a među njima i obavještavanje javnosti o svemu.

„Treba najaviti namjeru otkupa akcija pa da i drugi ljudi koji bi možda bili zainteresovani da kupe, imaju mogućnost da se za tu proceduru i kupovinu pripreme. Zbog čega to ERS nije uradila i kada će to da uradi? Nije u redu da se bilo ko dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na neke koji će dobiti pravovremenu informaciju. Govorimo o javnim sredstvima, javna preduzeća, odnosno građani, moraju dobiti najveću vrijednost za ono što hoće da prodaju“, istakao je Pavlović.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *