Četiri koncesionara tuže Republiku Srpsku za 11 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
4 minuta čitanja
Foto: Agencije

Četiri sudska spora koja pritiskaju Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske teška su gotovo 11 miliona maraka, a najveći od njih je svakako onaj koji se odnosi na naknadu štete u sporu preduzeća „Kaolin“ iz Bratunca protiv Vlade RS i vrijedan je 8,6 miliona KM.

Foto: Agencije

Izvor: Capital

Utvrdila je ovo Glavna služba za reviziju javnog sektora RS koja je revidirajući Ministarstvo energetike i rudarstva RS na čijem je čelu Petar Đokić kontrolisala i njihove potencijalne obaveze po sporovima.

Bratunačka firma traži izgubljenu dobit

Kako su republički revizori pojasnili preduzeće „Kaolin“ iz Bratunca protiv Vlade Republike Srpske vodi spor radi naknade štete i to zbog raskida ugovora o koncesiji.

Vlasnik firme „Kaolin“ iz Bratunca je srbijansko preduzeće za telekomunikacije informatiku i trgovinu Condor iz Bajine Bašte.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao „Kaolin“ je imao koncesiju za eksploataciju kaolina, ali ugovor o koncesiji nije poštovan. Republika Srpska raskinula je taj ugovor zbog čega je bratunačka firma podnijela tužbu i traži naknadu štete po osnovu ulaganja i izgubljene dobiti.

Advokat firme „Kaolin“ Amir Omerčehajić kazao je tada za CAPITAL da ugovor nije poštovan u smislu ispunjenja obaveza i sa jedne, i sa druge strane, te da je Republika Srpska jednostrano i potpuno mimo zakona raskinula ugovor o koncesiji.

U Pravobranilaštvu Republike Srpske, koje zastupa Vladu, tada su izjavili da smatraju da je tužba neosnovana.

Milionska tužba zbog neizgrađenih hidroelektrana

Druga tužba koja predstavlja potencijalnu obavezu po sporovima je ona gdje je preduzeće „Drina hydro energy“ iz Ugljevika tužilo Vladu Republike Srpske radi naknade štete zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana i teška je 2,1 milion maraka.

Vlasnik preduzeća „Drina hydro energy“ je švajcarska kompanija „Premar services“ AG, a Srpsku su kao i „Kaolin“ takođe tužili zbog naknade štete i izmakle dobiti.

Konkretno, kako je CAPITAL objavio ovo preduzeće je još 2020. godine obavijestilo Vladu RS da raskida ugovore o koncesiji za izgradnju MHE na području Nacionalnog parka Sutjeska i da traži obeštećenje od 2,1 miliona sa kamatom, da bi mjesec dana kasnije podnijelo tužbu.

U tužbi se navodi da je razlog nerealizacije ugovora nepostojanje prostornog plana za područje Nacionalnog parka „Sutjeska“.

„Guber“ Srebrenica protiv Vlade RS

U revizorskim izvještajima se spominju još i sporovi koje preduzeće „Guber“ Srebrenica vodi protiv Vlade Republike Srpske, Ministarstva energetike, Komisije za koncesije RS, i „Argentuma 09“ Srebrenica radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o koncesiji, a vrijednost ovog spora je 50.000 KM.

Drugi spor koji takođe vodi „Guber“ Srebrenica, ovaj put protiv Ministarstva energetike i Komisije za koncesije RS radi zaključenja ugovora o koncesiji i takođe je vrijedan 50.000 maraka.

Podsjetimo, banja „Guber“ je nekad bila u većinskom vlasništvu Radojice Ratkovca, ali pod njegovom upravom nikad nije zaživjela. To je, kako je CAPITAL objavio samo jedno u nizu preduzeća koje je Ratkovac upropastio.

Revizori su zaključili da je Ministarstvo u toku prošle godine vodilo 30 sporova, da je okončano njih 14.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *