Četiri godine za jedan tender na koridoru Vc kroz Hercegovinu, a Kinezi autoputem lagano do najvećeg vjetroparka u BiH

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
20 minuta čitanja

Dok se o ruskom utjecaju i ruskim ljudima u BiH na svakodnevnoj bazi priča i razgovara, pa potom i o utjecaju zapada, kineski utjecaj je u trećem planu. No kineske tvrtke uzimaju lijep biznis kolač, te sebi priskrbljuju višemilijunske poslove, postrojenja i objekte u BiH. 

Piše: Kristina Perić/Hercegovina.info

Ulaze lagano, nježno, ili što bi najpoznatiji ravnatelj rekao „sazad“, da bi se probili naprijed.

20. lipnja 2019. u sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan je ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5c dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2.

Ugovore su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH u ime investitora, a u ime izvođača za LOT 1, Yanming Liu, predstavnik China State Construction Engineering Corporation Ltd., (Kina), te Yang Bo, u ime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation LTD. (Kina) i Power China Road Bridge Group Co. Ltd. (Kina) za LOT2.

Natječaj Počitelj – Zvirovići, most Počitelj

Kako su Kinezi dobili natječaj na dionici kroz Hercegovinu zasebna je priča.

Natječaj za  dionicu autoceste Zvirovići Počitelj je u prvom raspisu 2014./2015. godinu bio podijeljen u dva LOT-a , LOT 1– izgradnja mosta Počitelj sa pristupnim cestama i LOT 2 izgradnja tunela dužine cca 1 km i ostalih objekata i ostatka trase koji se spajao na već izgrađenu autocestu od granice sa Hrvatskom do Zvirovića.

Financijske ponude su predane u listopadu 2015. točnije, 27. listopada 2015. , a u svibnju 2017. natječaj je poništen zbog, kako su rekli ‘dugotrajnog procesa evaluacije’.

Kako su tada prenosili brojni portali kontroverzni proces ocjene ponuda (evaluacije),  u kojem se nastojalo ugovore dodijeliti skupljim ponuđačima bio je čak i pod prismotrom EIB –ove  komisije za istrage, čije izvješće nije objavljeno.

Drugi natječaj je uz veliku pozornost javnosti raspisan 11. svibnja 2017., ovog puta kao jedinstveni LOT tj. cijeli potez trase bio je koncipiran kao jedan ugovor.

Najpovoljniji je bio kinesko-azerbejdžanski konzorcij, ali se ugovor ponovno nastojao dodijeliti drugorangiranom ponuđaču te je tadašnji  direktor JP Autoceste Adnan Terzić još prije okončanja postupka izbora javno obznanio da je posao dobio konzorcij Eurroasfalt-Strabag.

I taj natječaj je na kraju poništen. Autoceste su na svojoj web stranici, a što su prenijeli svi  portali dana 27.11.2017, objavile da su zaprimili pismo od banke u kojem se navodi:

„Banka smatra da je došlo do povrede postupka nabavke uslijed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima“.

Navedeno je da su istim prekršene odredbe o povjerljivosti iz ugovora o financiranju zaključenog između BiH i Banke, iako je Uprava Autocesta „učinila sve“ da zaštiti integritet procesa evaluacije ponuda koji je započeo 17. srpnja 2017. U tom smislu, banka u svom pismu nudi eksperta koji će, o trošku banke, pomoći Autocestama u ponovljenom postupku. Tako je u lipnju 2018. po treći put objavljen natječaj za gradnju mosta Počitelj i trase od čvora Zvirovići  do mosta  i petlje Počitelj koji grade kineske kompanije kako je gore navedeno. Dakle, nakon tri pokušaja je izabran ponuđač, a procedura trajala skoro 4 godine.

Kinezima u kršu baš ne ide

Terzićev prethodnik Ensad Karić osuđen je na pet godina zatvora, zbog kupnje nepostojećeg objekta u Velešićima, gdje su oprali 4,5 milijuna maraka. Terzićevi (SDA) postupci i radnje tek bi trebali doći na dnevni red, a njega je Vlada FBIH na sjednici održanoj početkom lipnja prošle godine zamijenila Elmedinom Voloderom(SDA), pod razlogom – istekao mandat.

Posao u Hercegovini, upućeniji tvrde, mogle su završiti i domaće tvrtke, poput Heringa. Međutim, kineske tvrtke ulaze na ovu dionicu autoputa, a kako se nisu baš snašle u hercegovačkom kamenu, angažiraju domaće podizvođače, koji su komotno mogli biti i glavni izvođač.

Osobe involvirane u cijelu priču kažu da zapravo kineskim kompanijama autocesta nije bila ni primarni cilj, nego način da uđu u BiH, te onda poklapaju puno važnije i teže – višemilijunske projekte u zemlji. Da je tome tako dokazuje i činjenica da se ista kineska tvrtka nakon Zvirovića i Počitelja pojavljuje u HBŽ-u, gdje gradi vjetropark Ivovik.
 
„Danas je na brdu Ivovik pokraj Livna zajedničkim simboličnim rezanjem vrpce predstavnika ulagača, Vlade Hercegbosasnke županije, Grada Livna, te Općine Tomislavgrad svečano obilježen početak izgradnje  IVOVIK 84MW Vjetroparka. Vjetroelektrana Ivovik predstavlja najveće ulaganje u obnovljive izvore energije u BiH i prva je vjetroelektrana u BiH koja je predstavljena kao kineska investicija. Instalirana snaga vjetroelektrane „Ivovik“ će iznositi 84MW, dok će godišnja proizvodnja električne energije biti 236,6GW“, ponosili su se priopćenjem sredinom prosinca prošle godine iz Vlade HBŽ.
 
Uz ulagače iz Narodne Republike Kine nazočni su bili predstavnici Hercegbosanske županije; predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministri Božo Perić, Mario Lovrić, Momčilo Bajić, Dijana Puzigaća i Gordana Nakić, gradonačelnik grada Livna, Darko Čondrić i predstavnik općine Tomislavgrad, Mijo Zrinušić.

Zanimljivo je da se u cijelom slučaju oštećenim smatra otac automobilskog čarobnjaka Mate Rimca, Ivan Rimac, koji tvrdi da polaže pravo na 75 posto vlasničke strukture Ivovika, a da je u u kolovozu prošle godine saznao da je na račun tvrtke iz koje su ga izgurali leglo 8 milijuna eura od kineskih investitora.

Prema Registru poslovnih subjekata članovi uprave Ivovika su Kinezi.

S druge strane, osnivač Ivovika Sinohydro upravo je jedan od graditelja autoceste kroz Hercegovinu, isti onaj s kojim je maknuti Adnan Terzić(SDA) potpisao ugovor o gradnji autoceste kroz Hercegovinum, što govori u prilog tome da je Kinezima autocesta bila samo ulaznica u BiH.

„Koncesije se u Herceg-bosanskoj županiji izdaju bez ikakve komunikacije s lokalnom zajednicom, po desetak godina budu neaktivne, da bi onda pojedine političkim vezama, kao što je koncesija Ivovika, koja je u to vrijeme bila izdana osobi koja je u Vladi HBŽ-a bile prodane za više milijuna eura Kinezima, s tim da se sam ugovor ne revidira, i nikakvi benefiti lokalne zajednice novi se ne ostvaruju. Drugi primjer načina na koji se radi je koncesija za vodu Lara natural, koja je od ove Vlade ocijenjena nezakonitom, da bi nakon određenih lobiranja iz Republike Hrvatske od ministra Grlića Radmana ta koncesija bila ponovno vraćena na stol i legalizirana aneksom ugovora, a da pri tome nikakve izmjene samog ugovora nije bilo. Znači prije godinu dana je koncesija bila protuzakonita, a nakon godinu dana ista ta Vlada je legalizira“, kaže za Hercegovina.info bivši ministar u Vladi HBŽ Ivica Brešić, a sada oporbeni vijećnik u Gradskom vijeću Livna, upitan o tome kako su Kinezi ušli u koncesiju za Ivovik.

Kineske tvrtke pomno prate i nove natječaje na autocesti kroz BiH, u ovom slučaju Hercegovinu. Nakon Počitelja i Zvirovića nadmeću i za Kvanj i Bunu, probijanje tunela i gradnu autoceste na jugu Mostara.

Natječaj Buna – Kvanj poništen

Na natječaj za tunel Kvanj – Buna, gdje se vremenski odvija isti scenarij kao na dionici Počitelj Zvirovići također se javila tvrtka China Road and Bridge Corporation.

Tender za  Izgradnja Autoceste na koridoru Vc – dionica tunel Kvanj Buna, čiji je kreditor EIB  (Europska investicijska banka) objavljen je u prosincu 2019.(30. prosinca 2019.).

Koncipiran je tako da se ponuda odvijala u dvije faze. U prvoj fazi investitor, JP Autoceste je ocjenjivao tehničku i financijsku sposobnost ponuđača, te ispravnost ponuda. Samo onim ponuđačima  koji su uspješno prođu ovaj postupak prekvalifikacije se otvaraju financijske ponude. Ponude su predane 19. 5. 2020. S obzirom na  pandemiju covid 19 ocjena kvalificiranosti je potrajala dosta dugo u odnosu na predviđene rokove. Tako su nakon provedenog postupka pretkvalifikacije suštinski ispravne ponude otvorene 5. ožujka 2021. godine.

U igri su bile ove tvrtke (cijena – euri/bez PDV)

1. Consortium Ozaltin (Turska) & Azvirt (Azerbajdžan) &Hering (BiH) 77.722.222,15
2. JV China Second  Metallurgy Group& Guizhou  Transportation planing Survey (Kina) 81.774.604,00
3. China  Road and  Bridge Corporation (Kina) 89.318.789,61
4. Euro-asfalt d.o.o. (BiH) 90.431.047,79
5. Cengiz Insaat Sanayi (Turska) 95.812.028,14
6. China Railway 14 th  Bureau Group (Kina) 106.305.147,22
7. JV AGE Insaat ve Ticaret Anonimi Sikreti (Turska) &LLC Stoyproekt (Rusija) 146.277.437,91

Nakon predaje ponude 19. svibnja 2020. trajala je evaluacija ponuda ponuđača više puta i do danas nije izabran izvođač radova. Štoviše, kako su nam potvrdili iz Autocesta, natječaj je poništen.

Što se u međuvremenu događalo?

Od 5. ožujka 2021. (financijske ponude uspješno prekvalificiranih ponuđača otvorene) do imenovanja novog vršitelja dužnosti direktora (Elvedin Voloder je zamijenio Adnana Terzića) JP Autocesta FBiH (sedmi mjesec 2021.) imenovano je evaluacijsko povjerenstvo (koje provodi izbor izvođača) nije izabralo uspješnog izvođača od onih koji su prekvalificirani, iako je samo trebalo proglasiti najnižu cijenu i izvršiti računsku kontrolu (kriterij za izbor izvođača je najniža ponuđena cijena).

To bi pak značilo da je posao dobio širokobriješki Hering i Azerbajdžanci. No nije tako. Novi vršitelj dužnosti direktora nakon dolaska imenuje novo povjerenstvo za ocjenu ponuda na ovom natječaju, koja isto ne uspijeva izabrati izvođača, pa se nastavljaju od ponuđača tražiti produženja opcija (valjanost) ponude i garancija uz ponudu.
U tom razdoblju šef drugog povjerenstva za evaluaciju ponuda daje otkaz ugovora o radu i kao razlog navodi  pritiske i „neprimjerene utjecaje“  tijekom evaluacijskog procesa.
Nakon toga, imenuje se nova, treće povjerenstvo za evaluaciju ponuda.

U to vrijeme, krajem 2021, zbog tako duge natječajne procedure i s toga nastalih okolnosti,  istražitelji Europskog ureda za borbu protiv prijevara i EIB -a kroz svoje mehanizme kreću istraživati moguće nezakonite radnje tijekom provedbe ovog natječaja, pozivajući aktere ovih procedura na razgovore u zgradu Izaslanstva Europske unije u Sarajevu. 

Upućeniji pitaju ponavlja li se to scenarij s natječaja sa poddionice Počitelj-Zvirovići, koji je započeo 2014. godine, a ugovor je potpisan s kineskim tvrtkama, nakon dva neuspješna natječaja, na trećem natječaju/pokušaju, 2019. godine.

Bit će brže i bolje, tvrdi Ministarstvo i Autoceste 

U Autocestama i Ministarstvu prometa tvrde da će biti bolje nego je bilo, jer se promijenila i uprava i povjerenstvo.

Kao resorno ministarstvo, prema programu redovito nas se izvješćuje i informira o aktvnostima, progresu svih procedura koje su vođene u JP Autoceste FBiH, a što se ne može okarakterizirati kao odugovlačenje procedura, kako je navedeno u upitu, nego kao rezultat složenih postupaka i ponuda koje su bile sa unaprijed smišljenim izmjenama. Konkretno za tender tunel Kvanj – Buna koji je raspisan 2029. godine od nekih ponuditelja radova su primljene ponude koje su unaprijed uključivale promjene(tzv. spekulativne ponude) koje bi se dogodile u realizaciji ugovora zbog kojih bi došlo naknadne promjene cijena na štetu investitora, odnosno JP Autoceste FBiH“, navode iz Federalnog ministarstva prometa za Hercegovina.info.

Kažu da je bitan detalj postupak po žutom FIDIC-u po kojem je izvođač projektant glavnog projekta, a investitor je bio u obvezi pripremiti idejni projekt.

„Takav projekt nije bio pripremljen zbog tada miniranog terena kao posljedice ratnih djelovanja, pa je samo podloga bilo idejno rješenje kao skice za buduću autocestu. Nepravilno pripremljen tender i rizik da se izabere izvođač je dovelo do nerazumnog roka za odabir izvođača raddova, zbog čega bi rok izgradnje kao i sama cijena izvođenja bila izvan kontrole investitora. Nova Uprava JP Autoceste Federacije BiH d.o.o  odlučila je poništiti postupak za koji je odluka o pokretanju donesena 2018. godine i pokrenuti novi postupak za izbor izvođača radova na poddionici Tunel Kvanj – Buna. Raniji postupak je imao niz manjkavosti koje su pokušale otkloniti, ali bez uspjeha. Zato će JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar za novi natječaj izraditi detaljan idejni projekt, koridor Vc poddionica tunel Kvanj – Buna jer je procedura nabavke izvođača radova pokazala da viša razina obrade projektne dokumentacije dovodi do bržeg ugovaranja“, naveli su.

Nakon što su poništili tender uvjeravaju da će sve sada biti i brže!?

„Zbog sporazuma sa međunarodnim financijskim institucijama promjena načina ugovaranja za radove na ovoj dionici bi bila složena, tako da bi se zadržao model projektiraj i i izgradi odnosno po žutom FDIC-u, ali sa višom razinom obrade projektne dokumentacije, tender bi bio jednostavniji i jasniji. Izrada Detaljnog idejnog projekta omogućit će provođenje dodatnih geotehničkih i geoloških istražnih radova, bolje upoznavanje s uvjetima terena, izradu ažurnih geodetskih podloga za potrebe izrade idejnog projekta. U novom tenderu rok za izvođenje radova je skraćen sa 36 na 24 mjeseca. JP Autoceste BiH d.o.o Mostar imaju pravo poništiti postupak bez obrazloženja u bilo kojem trenutku, kako je definirano i natječajnom dokumentacijm, na temelju čega je na sastanku s predstavnicima Europske investicijske banke, koja financira ovu poddionicu, predložio da se obustavi tekući postupak nabavke iz 2019. godine, a pokrene novi u okviru kojega bi se u najkraćem zakonskom roku izabrao izvođač radova. Banka kreditor, Europska investicijska banka je razumjela razloge i podržala stajalište da se ide sa ponovnim postupkom za odabir izvođača radova za ovu poddionicu“, naveli su.

Odluka je, tvrde donesena kako bi se, u skladu s novom politikom Uprave JP Autoceste FBiH ubrzala izgradnja svih dionica.

„U konkretnom slučaju ponovljena procedura treba biti završena za pet do šest mjeseci, dok se procedura po starom tenderu možda ne bi mogla okončati uspješno uopće. Poddionica Tunel Kvanj – Buna od iznimne je važnosti za završetak južnog djela Koridor Vc, jer spaja već izgrađenu poddionicu Buna – Počitelj na M17. O nekom ponavljanju scenarija koji navodite ne možemo komentirati. Konkretno, stara uprava Autocesta je smijenjena zbog loših rezultata u prošlom razdoblju, a od nove Uprave očekujemo konkretne rezultate i ubrzanje procesa. To se već potvrdilo kroz pripremljene tendere za dvije dinonice koje su od strateške važnosti n Koridoru Vc – Mostar sjever – Mostar jug i tunel Prenj, za koje će vrlo skoro biti objavljeni tenderi. Okolnosti koje su ranije bile i razlozi zbog kojih se stjecao dojam da izgradnja ne ide su prevaziđeni, i sad očekujemo da će se u potpunosti promijeniti slika na terenu nkon što se otpočne s radovima i ugovaranjem većeg broja dionica. Nova Uprava, Nadzorni odbor i Ministarstvo su odlučni učiniti sve da se procesi svih projekata otkoče, rasterećeni bilo kakvih političkih konfrontacija i utjecaja, i krenu u pozitivnom pravcu“, zaključuje se u odgovoru Federalnog ministarstva prometa, lagano dodirujući u Terzića, istog onog koji je otišao zbog zapravo „isteka mandata“.

Gotovo isti odgovor stigao nam je i od Autocesta:

Kineskog utjecaja i proboja u BiH, koja je u top četiri zemlje regije po istome svjesni su i europarlamentarci.

“Mi u Bruxellesu nemamo pravi dojam što se kod vas događa, ali smo svjesno da zbog zadnjih događanja i rata u Ukrajini moramo itekako pratiti Zapadni Balkan i uključiti vas u naš zajednički europski projekt. S našeg gledišta, više točaka se nameće kao upozorenje. Prvi je utjecaj Rusije na Srbiju, a samim time i Republiku Srpsku. Uz njih je prisutan i turski utjecaj jer vidimo i samo da pod vodstvom Erdogana pokušavaju uvesti agresivniji islam. Investiraju u Zapadnu Europu kroz islamsku prizmu, pa gdje god mogu grade najskuplje i najveće džamije, najbolji primjer je i Strassbourg gdje većinom radimo i tu se radi najveća džamija. Treći, ali i također loš utjecaj, je kineski utjecaj koji iskorištava ona polja gdje EU nije prisutna pa Kinezi tu ulijeću i jačaju svoj utjecaj i političku pomoć preko infrastrukturnih projekata. Mišljenja smo u grupaciji (ECR) da gubimo u borbi s europskom ideologijom, a onda tu se otvara prostor za autoritarne sustave. Globalizacije je ideološka borba, a onda ako vi svoje djelovanje svedete samo na migracije, LGBT populaciju i slične agende, onda neke države članice kažu da to nije njihovo okruženje i nije im prirodno pa se pravi odmak od Europske unije i slabi cijelu zajednicu, pa se otvara prostor drugim utjecajima izvan Europe”, reći će nedavno na ovu temu našem portalu gostujući europarlamentarac Carlo Fidanza u Mostaru, član najveće talijanske parlamentarne stranke Frateli d'Italia.

Kinezi su u Hercegovinu ušli autoputem, pa produžili u višemilijunske investicije u Livno. Kraja im čini se nema. Oko natječaja u Hercegovini zasigurno bi mnogo posla imali i istražni organi, no to je tema neke nove priče.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *