Čekajte i potop će proći

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo Istražujemo
4 minuta čitanja
Nadležnima trebaju obične kiše da bi odvodi funkcionisali

Početak jeseni u Trebinju je ozvaničilo nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom. Pljusak je doslovno potopio glavnu ulicu. Nije prvi put, a, kako kažu nadležni, nije ni posljednji. Dešavaće se to i sa svakom narednom jakom kišom, ali je dovoljno da budemo strpljivi problem će nestati.

galena ulica trebinje kina portal direkt
Nadležnima trebaju obične kiše da bi odvodi funkcionisali

O ovom dugogodišnjem problemu koji dolazi sa jakim kišama, koje padnu u kratkom roku, razgovarali smo sa Spasojem Radovićem, načelnikom Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove u Gradu Trebinju. On rješenje vidi u pravovremenom djelovanju.

Kada padnu ogromne količine kiše u kratkom vremenskom periodu onda nam se dešavaju ovi problemi, koji opet ne traju pretjerano dugo. Čim stane kiša oni u roku od 10-15 minuta budu riješeni. U trenutku padavina su pripremljene sve ekipe koje izađu na teren da voda prođe što prije”, rekao je Radović i dodao da je jesen specifična, jer voda nanosi list na slivničku rešetku i onda ne može da protiče.

Prema njegovim riječima, u zadnjih nekoliko godina je došlo do poremećaja u načinu padavina i nemoguće je da se voda ne zadržava nikako.

One padavine koje su trajale cijeli dan ili sedam dana sada padnu za nekih 15 ili 20 minuta. Nemoguće je da se voda ne zadržava na ovoliku količinu padavina. Mi bismo sada morali, ako je cijev fi 300, da stavimo fi 500 i dodatnih 50 ili 60 rešetki, kakvu investiciju nemaju ni mnogo veći gradovi”, ističe Radović.

Pitanje oborinske odvodnje je vrlo specifično, a kako pojašnjava naš sagovornik, planiranje oborinske odvodnje se vrši na osnovu prosječnih padavina u periodu od pola godine ili godinu, na osnovu čega inženjeri planiraju koji profil cijevi će da bude za oborinsku odvodnju.

Ni rekonstrukcija nije riješila problem

Rekonstrukcija trebinjske glavne ulice Kralja Petra Prvog Oslobodioca je nakon 30 godina obavljena 2017. Tada, kako je najavljivano, nivelisanjem slivnika i šahtova trebao je biti otklonjen i problem stvaranja taloga u odvodnoj mreži i plavljenja glavne ulice.

Pitali smo Spasoja Radovića koliko je sada bolje stanje na glavnoj ulici u odnosu na ono prije rekonstrukcije, međutim ostali smo bez konkretnog odgovra, pošto je, kako kaže, teško tako nešto procjenjivati.

Spaso Radović, načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja

Vrlo je teško procjenjivati, sve zavisi od vrste padavina, zavisi od površina koje imamo. Sve manje nam je zelenih površina i sve to povećava količinu vode koja dođe na glavnu ulicu. Iako imamo određene rešetke u naseljima Krš i Hrupjela, one ne mogu da pokupe svu količinu vode, i ta količina opet dodje na glavnu ulicu pored one koja padne u tom trenutku.“, priča naš sagovornik i dodaje da takvih problema nema ako je, kako kaže, normalna vrsta padavina.

Podsjećanja radi, rekonstrukcija glavne ulice je tada u medijima najavljivana kao najveći projekat u koji se upustila tada nova trebinjska vlast.

“Tokom pomenute rekonstrukcije su promijenjene cijevi što se tiče Vodovoda, urađena je tehnička voda i u tom trenutku nije mijenjana oborinska odvodnja. Mi smo prije dvije godine očistili kompletan sistem, a sada se radi kontrola i čišćenje“, zaključio je za “Direkt” Spasoje Radović.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *