BUNT MEĐU TRGOVCIMA AUTOMOBILA Optužuju UNO da pogoduje firmama koje prodaju nova vozila

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
8 minuta čitanja

Uvoznici rabljenih vozila s područja Hercegovine pisali su Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Izaslanstvu EU u BIH, Upravi za neizravno oporezivanje nakon što im je Uprava za neizravno oporezivanje otežala uvoz iz Nizozemske. 

Piše: K. Perić/Hercegovina.info

Ukratko, tvrde da im je Uprava za neizravno oporezivanje aktom koji je donijela 30. ožujka naložila dodatnu provjeru za svako nizozemsko vozilo, za što unaprijed moraju dati i visoki polog, premda je 99 provjerenih vozila ispravne dokumentacije. Potom polog moraju čekati, često i duže vrijeme, a uvezeno vozilo ne znaju kad će prodati. Mišljenja su da je sve urađeno smišljeno kako bi profitirale tvrtke koje prodaju nova vozila. 
„Nova vozila su isključena iz ove odluke i sumnjamo da je to stranački uvezani lobi koji prodaje nove automobile“, kažu na naš upit u jednoj od uvozničkih kuća, a više ih se okupilo u borbi protiv ovakvog akta UNO-a. Navode da su revoltirani svime pisali i Europskoj komisiji, budući da se radi o kršenju pozitivnih propisa i sporazuma.

Do sada je kažu uvoz vozila iz Nizozemske tekao normalno.

„Uvezeš auto, platiš PDV i to je to. Sad više ne znamo što činiti. Moram dati 3.000 maraka za provjeru, a ne znam kada ću vozilo prodati, i kad će mi taj novac vratiti. Ima ljudi iz RS-a kojim od 2017. nije vraćen novac, a vozilo koje je provjeravano bilo je uredno. Drugo, carinski depozit plaćamo samo na polovna vozila, a nova su isključili, što je apsurd“, pričaju nam dalje uvoznici. Traže jednakost, a ovakvo postupanje vide kao blokadu uvoza polovnih vozila.
„Uvozimo kvalitetna vozila, od 3-5 godina starosti, pa ne može svatko sebi priuštiti novo vozilo, a ovo sve vodi k tome da nas se uguši“, ističu dalje uvoznici.

Tko prodaje nova vozila u BiH, kako se crtaju tenderi, te koja stranka koristi koju kuću da opskrbljuje institucije u kojima ima svoje dužnosnike mediji pišu već godinama.  Drugi pak naprasno dobiju akt.

Novi akt sve iskomplicirao

„Uprava za neizravno oporezivanje je 30. ožujka 2022. izdala akt svim carinskim ispstavama u Bosni i Hercegovini da za rabljena vozila iz Nizozemske koja se puštaju u slobodan promet na teritoriju Bosne i Hercegovine nakon 1. travnja 2022., obavezno upute EUR 1, odnosno izjavu izvoznika na naknadnu provjeru u Nizozemsku. Iz navedeneih razloga su se naši kupci iz Bosne i Hercegovine preorijentirali na dobavljače iz drugih zemalja EU“, kažu nam revoltirni uvoznici rabljenih vozila. Ističu da su vozila koja uvoze bliža prosječnom novčanike nego nova, te da ovo nije samo udar na uvoznike, nego i obične građane koji kupuju njihova vozila, koja su im ekonomski dostupna, a ipak kvalitetna.

Odvjetnici pak smatraju da je ovakvo postupanje Uprave za neizravno oporezivanje protivno odredbama članka 124. stav 1(a) Sporazuma o stbilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine koji propisuje:

„Rješenja koja Bosna i Hercegovina primijeni u odnosu na zajednicu ne smije dovesti ni do kakve diskriminacije između država članica, njihovih državljana poduzeća ili tvrtki“.

U ovom slučaju to pak nije slučaj, a diskriminacija nizozemskih vozila je više nego očita.

„Budući da ovakvim postupanjem carinskih organa Bosne i Hercegovine naši kupci iz BiH odustaju od narudžbi, direktno smo kao izvoznici ugroženi i zahtijevamo da se ovakav odnos prema izvoznicima rabljenih vozila iz Nizozemske izjednači sa odnosom prema izvoznicima iz ostalih članova EU“, kažu u dopisu domaćim vlastima i Izaslanstvu EU izvoznici. Ističu da je moguć i administrativni zastoj između BiH i Nizozemske.

„Ovakvo postupanje carinskih organa BiH će uzrokovati zastoj u radu administracije Nizozemske, nepotrebno će opteretiti redovno poslovanje tvrtki izvoznika i na tj način narušavati osnovne principe na kojima se temelji unaprjeđenje trgovine među zemljama ugovornicama. Carisnki organi Nizozemske će ovkvim postupanjem carinskih organa Bosne i Hercegovine dobiti na provjeru vjerojatno više tisuća dokaza o porijeklu na naknadnu provjeru, u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, što će izazvati zastoj u administrciji Nizozemske“, navode dalje iz tvrtki uvoznika rabljenih automobila iz Nizozemske.

Osim našem portalu uvoznici su se obraćali Parlamentarnoj skupštini BiH, Zastupničkom domu, Komisiji za vanjske trgovinu i carine, a gdje traže pojašnjenja akta koji su dobili od UNO-a BiH.

UNO tvrdi suprotno

U Upravi za neizravno oporezivanje tvrde pak da se ne radi o diskriminaciji, niti pogodovanju, nego ujednačavanju.
„Sektor za carine je službenim putem dana 30.03.2022. godine, upoznao regionalne centre  i carinske ispostave o saznanjima u vezi izdavanja dokaza o porijeklu za rabljena motorna vozila, prilikom izvoza iz Kraljevine Nizozemske u Bosnu i Hercegovinu, te uzimajući u obzir i dosadašnja postupanja ove zemlje, obavijestio carinske ispostave kod kojih se rabljena putnička motorna vozila uvezena iz Nizozemske prijave za stavljanje u slobodan promet uz primjenu povlaštene stope carine, da od 01.04.2022. godine, dokaze o porijeklu, shodno odredbi člana 32. Priloga i Regionalne konvencije o pan euro mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe (”Službeni glasnik BiH”-Međunarodni ugovori, broj 15/14), vraćaju u postupak naknadne provjere temeljem osnovane sumnje, uz osiguranje eventualnog carinskog duga. Riječ je o svim rabljenim putničkim motornim vozilima iz Nizozemske koja se, od navedenog datuma stavljaju u slobodan promet, bez obzira koji datum je na fakturi, kada su naručena,  nabavljena, da li su i od kada smještena u carinsko skladište. Pravila su ista za sva rabljena putnička motorna vozila i sve uvoznike koji prilažu dokaz o preferencijalnom porijeklu robe i zahtijevaju primjenu povlaštene stope carine. Dakle, ovakvo postupanje nije imalo za cilj ”da se oteža poslovanje tvrtkama koje se bave prodajom rabljenih vozila, tj. u korist tvrtkama koje se bave prodajom novih vozila”, kako je to navela grupa uvoznika, već da se ujednači postupanje svih zemalja/Strana potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini, koji uistinu daju mnoge olakšice i povlastice, ali ukoliko su ispunjeni određeni, propisani uvjeti“, navode u odgovoru za Hercegovina.info iz UNO-a.

Uvoznici, koji tvrde potpuno dijametralno suprotno uz ostalo tvrde da im je najveći problem upravo osiguravanje eventualnog carinskog duga, gdje plaćaju visoke iznose za nešto što se, izvjesno je, neće ni dogoditi, umjesto da plate kad se nešto dogodi. Uvoznici tvrde da je oko 1800 (samo UNO Mostar) potvrda o porijeklu robe slano na naknadnu provjeru u Nizozemsku, a da je 99 posto potvrda ispravno izdano.
Uvoznici iz Hercegovine kažu da su novim aktom dovedeni pred zid i da neće odustati u borbi za jednakost, a da će alarmirati cijelu EU po ovom pitanju.

Podijeli članak
1 komentar
  • Ovo je formalna priča okolo kole što se tiče uvoznika, jer oni posredno ako ćemo pravo pričati pokušavaju da varaju carinske organe a samim tim i državu a faktički stvari stoje ovako,jer nije slučajno Holandija ta zemlja kod koje se vrše provjere dosadašnja praksa je pokazala da se velika većina uvezenih auta kupoprodajnim ugovorima i fakturama fiktivno prebacuju iz drugih EU država u Holandiju da bi se na lagan način dobila EUR-1 potvrda , jer druge države to neće da izdaju i prodavci kod njih nemaju ta ovlašćenja da to rade pa se onda pribjegava ovom načinu vozanja papira u cilju lakog pribavljaqnja EUR1 kojeg je u Holandiji veoma lako nabaviti za 50ak eura jer oni to lagodno izdaju jer nemaju zakonska ograničenja za to i trgovci to zloupotrebljavaju da bi na tome uštedjeli u prosjeku 2500km carinskih troškova e to je istina , a ostale priče su samo pokrivka za nastavak varanja propisa na kojisu navikli proteklih godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *