Budžet Predsjednika Srpske povećan sa 11 na 56 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
2 minuta čitanja

Budžet Predsjednika Republike Srpske u idućoj godini biće povećan za čak 45 miliona maraka.

Vlada RS utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 5,383 milijardi KM, koji je veći od drugog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu za 873 miliona KM, piše Capital.

Ovim prijedlogom se, između ostalog, budžet Predsjednika RS sa ovogodišnjih 10,8 miliona KM povećava na čak 56,5 miliona maraka.

Najznačajniji rast u budžetu Predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

Kako se vidi iz dokumenta umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva Predsjednik RS je dobio 20 miliona, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu predviđeno 30 miliona umjesto ovogodišnjih 956.500 KM.

U prijedlogu budžeta RS je navedeno da planirani rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga u 2023. godini iznose 190 miliona КM, što predstavlja uvećanje od 55,1 miliona КM, odnosno 40,8 odsto u odnosu na sredstva planirana drugim rebalansom budžeta za 2022. godinu.

„Rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga su planirani u skladu sa politikama štednje i ograničavanja neproduktivne potrošnje, pri čemu se vodilo računa da se ne ugrozi funkcionisanje i rad budžetskih korisnika prilikom izvršavanja aktivnosti iz njihove resorne nadležnosti. Uvećanje ove grupe rashoda je u najvećoj mjeri rezultat planiranja sredstava za realizaciju projekta podrške humanitarnim i društveno korisnim akcijama i pokroviteljstva i projekta podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu, te uvećanja rashoda za stručne usluge“, navedeno je u prijedlogu.

Podsjećamo, prema potvrđenim podacima Centralne izborne komisije BiH novi predsjednik RS je Milorad Dodik.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *