Brucoši nezainteresovani za većinu odsjeka na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu

Jednu od važnijih odluka u životu nedavno je donio veliki broj svršenih srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine. Dok su se jedni opredijelili za studiranje u inostranstvu, drugi su pak odlučili da ostanu u svojoj zemlji, ponajviše zbog nedostatka novca. Postoje i oni koji ne žele da nastave školovanje, pa su za boljim životom krenuli van granica Bosne i Hercegovine.

Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu

Piše: Nikola Vuksanović/Direkt

[alert type=”transparent” sc_id=”sc1409140708788”]Ni “Dan otvorenih vrata”, koji je na FFUIS održan u maju, nije prošao onako kako je trebalo. Bez obzira na činjenicu da na ovoj obrazovnoj ustanovi ima i katedra za srbistiku, stajao je natpis koji je izazvao kritiku budućih studenata – „Dobrodošli buduće kolege!“.[/alert]

Na Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FFUIS) upisao se manji broj studenata nego prethodnih godina. Na neke od odsjeka upisao se svega jedan ili dva studenta. Doskorašnji maturanti najmanje interesovanja su pokazali za geografiju (2 studenta), istoriju (2 studenta), matematiku i fiziku (3 studenta), opštu književnost i bibliotekarstvo (1 student), ruski i srpski jezik i književnosti (3 studenta), srpski jezik i književnost (3 studenta) i opštu književnost i teatrologiju (2 studenta). Ovi odsjeci su već četiri godine unazad u deficitu sa zainteresovanim studentima. S druge strane, engleski i kineski jezik i književnosti, psihologija i politikologija i dalje su zanimljivi brucošima. Statistika kaže da se na prvom upisnom roku ove godine na FFUIS upisalo 159 studenata, dok ih je prošle godine bilo 173.

Foto: Direkt

Sve manje studenata i na matematici

Katedra za matematiku, računarstvo i fiziku ove godine nije doživjela procvat, kao što je to znao biti slučaj prethodnih godina. I pored toga što su u pitanju deficitarna zanimanja, te što studenti imaju mogućnost dobijanja stipendija, studenti su je ove godine zaobišli. Ova katedra važi za prilično zahtjevnu, a prošle godine pisali smo o sukobu nekoliko studenata sa jednim od asistenata na ovom odsjeku.

Od upisa na ovaj fakultet odustao je naš sagovornik koji je želio da ostane anoniman.

„Zainteresovan sam za razvoj softvera, jedna od opcija mi je bio odsjek za matematiku i računarstvo, ali sam se na kraju opredijelio za Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Mislim da ću bolje vještine i znanja steći tamo“, rekao je sagovornik “Direkta”.

Apsolventkinja na odsjeku za opštu književnost i bibliotekarstvo kaže da bez obzira što je katedra na kojoj studira dobro organizovana, to nije dovoljno da bi “prisililo” studente da upišu ono što ne žele.

Spas u novim studijskim programima?

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović nije bio raspoložen da govori o slabom interesovanju studenata za pomenute odsjeke, niti eventualnom gašenju pojedinih katedri, ali je za naš portal rado govorio o novim studijskim programima.

Mastilović je istakao da su dva nova studijska programa – istorija i arheologija i ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi u potpunosti modernizovani i prilagođeni evropskim trendovima i standardima.

„Očekujemo da će ovi studijski programi u budućnosti privući znatan broj studenata, pogotovo ako imamo u vidu činjenicu da su oba jedinstvena u regionu, pa otvaraju mogućnost bogatije i sadržajnije međunarodne saradnje koja podrazumijeva prvenstveno razmjenu studenata i nastavnika, ali i razne druge vidove naučne saradnje“, zaključio je Mastilović.

Za većinu odsjeka je ostalo dovoljno mjesta za upis novih studenata, stoga prvi upisni rok ne mora biti jasan pokazatelj. Oni koji se još nisu upisali, moći će to da učine u još dva upisna roka u septembru. Univerzitet u Istočnom Sarajevu od izuzetnog je značaja za razvoj Sarajevsko-romanijske regije, pa i kompletnog istoka Republike Srpske. Gašenje pojedinih odsjeka ili izmještanje fakulteta izuzetno bi naštetilo budžetu grada, kao i budućem razvoju ovog dijela zemlje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *