Brojni primjeri zloupotreba javnih resursa u predizborne svrhe

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
3 minuta čitanja

Političke stranke već su uveliko krenule sa održavanjem predizbornih skupova i plaćenom izbornom kampanjom, koja je zabranjena Izbornim zakonom prije zvaničnog početka izborne kampanje, zbog čega je TI BIH uputio 22 prijave Centralnoj izbornoj komisiji. Pored preuranjene kampanje, CIK-u su prijavljene i zloupotrebe biračkih spiskova kao i kršenje Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Transparency international BiH (TI BiH) danas je u Sarajevu prezentovao rezultate monitoringa predizbornih aktivnosti koji je pokazao da su političke stranke već krenule sa predizbornim aktivnostima.

Od 175 javnih događaja koje su pratili posmatrači TI BiH, a koje su organizovale javne institucije i preduzeća i koje su finansirane javnim sredstvima, na 76% pojavljivali su se kandidati na Opštim izborima, a u mnogim slučajevima radilo se o njihovoj direktnoj promociji.

Izdvojen je primjer “spektakularnog koncerta” povodom obilježavanja Dana opštine Čelinac, gdje je javnim sredstvima plaćen koncert pet estradnih umjetnika, a prije njihovog nastupa na bini su se pojavila četiri kandidata SNSD-a koji su pjevali, držali govore i okupljene građane pozivali na glasanje.

Slično se dogodilo i na manifestaciji Dani povratka koju je podržala Vlada FBiH, gdje su se na led bilbordu iza govornice, na kojoj su govorili Bakir Izetbegović i Edin Ramić isticala njihova imena uz grafičko rješenje slično onom pod kojim je SDA već krenula u izbornu kampanju. Kroz praćenje javnih događaja posmatrači TI BiH zabilježili su i slučajeve govora mržnje.

Zabilježeno je 138 slučajeva davanja vanrednih i jednokratnih budžetskih isplata pojedinim kategorijama stanovništva, gdje se u većini slučajeva radi o indirektnoj kupovini glasova. U ovu svrhu, samo za zabilježene primjere, podijeljen je 191 milion KM što uključuje i dva velika slučaja gdje su entitetske vlade izdvojile preko 100 miliona KM za jednokratnu pomoć penzionerima, boračkim kategorijama i mladima, a sve će biti realizovano do izbora.

Zabilježeno je i 11 slučajeva povećanja plata ili jednokratnih davanja na plate zaposlenima u javnim institucijama i preduzećima kao i 19 slučajeva povećanog zapošljavanja u javni sektor. Iako nije sporno da se povećavaju plate i primanja budžetskih korisnika, u velikom broju slučajeva radi se o jednokratnim davanjima i koja se koriste prikupljanje izborne podrške.

TI BiH je na pres konferenciji u Sarajevu predstavio i mobilnu aplikaciju Reflektor: Izbori 22, pomoću koje svi građani mogu prijaviti izborne nepravilnosti, kršenje zakona i zloupotrebu javnih resursa u kampanji, te posebno apelovao na građane da prijave sve oblike pritisaka na birače, kupovine glasova i prijetnji biračima.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *