Bosanski kartel Tito i Dino kontrolira narko tržište u Evropi

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo Politika
9 minuta čitanja

Piše: Avdo Avdić / Žurnal.info

Povezani su s italijanskom Camorrom. Kontroliraju evropsko narko tržište. Kokain nabavljaju od kolumbijske i peruanske mafije, novac troše u Dubaiju, a dio peru preko Bosne i Hercegovine, Slovenije, Holandije, Belgije Španije… Ovo je priča o jednom od najmoćnih narko kartela na svijetu – kartelu “Tito i Dino”. Šef je Edin Gačanin, Sarajlija koji trenutno živi u Dubaiju. Većina članova ovog kartela su Balkanci i uglavnom su na slobodi. S ovim kartelom su povezani sarajevski biznismeni, političari i finansijeri nekoliko stranaka u BiH.

Edin Gačanin

Ova grupa se vjerovatno može povezati sa nekoliko zaplijenjenih velikih pošiljki kokaina, i to: pošiljka od 928 kilograma kokaina, skrivena između tikovine  iz Ekvadora koja je zaplijenjena 12. avgusta 2016. godine, pošiljka od 5.300 kilograma kokaina, skrivena među bananama iz Medelina, Kolumbija, zaplijenjena 13. oktobra 2017. godine u luci Antverpen, u Belgiji, pošiljka od 2.045 kilograma kokaina, skrivena među konzervama šparoga, zaplijenjena u januaru 2017. godine u Peruu, a koja je bila namijenjena za Holandiju, pošiljka od 5.883 kilograma kokaina, skrivena među bananama iz Medelina, Kolumbija, a zaplijenjena 28. novembra 2017. godine u luci Algeciras u Španiji“, navedeno u “Zamolnici” koju je 20. maja ove godine Kantonalno tužilaštvo Zeeland-West Brabant iz holandskog grada Breda dostavilo bh. pravosuđu.

Dakle, za samo dvije godine policijske agencije širom svijeta zaplijenile su kartelu Tito i Dino više od 14 tona kokaina. Koliko je ovaj kartel moćan dokazuje i činjenica da ga istražuje i američka Agencija za borbu protiv droge DEA koja je 13. avgusta 2018. godine holandskoj policiji dostavila informacije o ovoj kriminalnoj organizaciji. Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, ova kriminalna grupa ima svoje saradnike širom svijeta. Edin Gačanin je, kako smo već naveli, bh. državljanin koji je veći dio svog života proveo u Holandiji, gdje se povezao sa bitnim osobama iz podzemlja. Policijske agencije su zadokumentovale da je on imao stalne kontakte sa Ridouanom Taghijem, Richardom Riquelmeom, Raffaeleom Imperiale zvani Pasta, Noufalom Fasih zvanim “Mr. Couscous”, koji je član kriminalne skupine iz Sjeverne Irske okupljene oko porodice Kinahan. Ridhuan Taghi je, također, djelovao u Holandiji i za njim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica zbog povezanosti sa brojnim ubistvima. Holandske vlasti nude 100 hiljada eura za bilo kakvu informaciju o njemu, a policijske agencije te države prije sedam dana su objavile da se Taghi vjerovatno skriva u Dubaiju, gdje se trenutno nalazi i vođa kartela Edin Gačanin. U Holandiji je djelovao i Gačaninov partner Richar Riquelme, čileanski kriminalac, jedan od najopasnijih kriminalaca na svijetu koji je krajem 2017. godine uhapšen u Kolumbiji na osnovu potjernice iz Holandije. Riquelme je u martu prošle godine izručen holandskim vlastima koje ga terete za međunarodnu trgovinu narkoticima. Treći Gačaninov partner je Rafaele Imperiale zvani Pasta, jedan od čelnih ljudi talijanske mafije Camorra. Policijske agencije raspolažu informacijama da je Imperiale svoj novac uglavnom ulagao kupujući nekretnine u Dubaiju, ali i slike Vincenta van Gogha koje su 2002. godine ukradene u Holandiji, a koje je on kasnije kupio za 100 miliona eura. I Edin Gačanin, kako smo već naveli, kupuje nekretnine u Dubaiju, a u tim poslovima su mu pomagali članovi njegove porodice koja je porijeklom iz Sarajeva.

Richard Riquelme

Edin Gačanin i Richard Riquelme, prije nego je uhapšen, u više navrata su zajedno boravili na području Dubaija i zajedno su bili na svadbi u luksuznom hotelu u tom gradu kada je vođa kriminalne skupine iz Sjeverne Irske okupljene oko porodice Kinahan pravio svadbu povodom vjenčanja svog sina“, navedeno je u jednom od policijskih dokumenata koji su u posjedu Žurnala.

Prema procjenama holandske policije i američke DEA-e samo preko luke Roterdam se na godišnjem nivou prokrijumčari oko 100 tona kokaina iz Južne Amerike. Članovi kartela Tito i Dino, prema istim procjenama, drže monopol na krijumčarenju kokaina i najmanje jedna trećina droge koja iz Južne Amerike dođe u Holandiju pripada njima. Kako bi krijumčario kokain, Edin Gačanin je u Peruu osnovao kompaniju koja se, formalno, bavi tekstilom. Međunarodni istražitelji su dokumentovali da je Edin Gačanin u avgustu 2017. godine boravio u Brazilu, gdje je dogovarao transport kokaina.

Braća Ćulum

Gačanin kontaktira i organizuje nabavku kokaina na području Perua od četiri različite kriminalne skupine iz mjesta Trujillo, koje posluju odvojeno. Za svaku od ovih grupacija vezuje se jedna osoba koja je povjerenja Edina Gačanina, a koja je porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije i čiji je zadatak da organizuju nabavku i pripremu za krijumčarenje kokaina u Evropu“, navedeno je u jednom od policijskih izvještaja u čije su sačinjavanje bili uključeni i istražitelji DEA-e i holandske policije.

Na poziv Edina Gačanina, prema informacijama Žurnala, u Južnoj Americi je krajem decembra boravio i sarajevski kriminalac Elvis Hodžić. Prilikom odlaska u Peru, Hodžiću su pomogla braća Ćulum, Nermin i Armin zvani Boki. Nermin Ćulum, prema informacijama međunarodnih istražitelja,u ovim poslovima koristi identitet Denis Giljon. Osim Hodžića i braće Ćulum, na podučju Sarajeva u poslove Edina Gačanina uključen je i Denis Stojnić, koji, prema policijskim izvorima, za potrebe klana vodi izgradnju jedne zgrade u blizini Opće bolnice u Sarajevu. Poslove za potrebe kartela u Južoj Americi su vodili i Gačaninove komšije iz sarajevskog naselja Buljakovo – Smajo Šikalo i David Cufajm te članovi njegove porodice Alisa Gačanin, Ervin Gačanin, Brigita Zovkić, Emina Dubois, Atim Škobalj, Mirza Gačanin, ali i biznismen Adnan Smajlović, koji je imao direktne veze sa Edinom Gačaninom. U pranje novca ove grupacije bile su uključene kompanije u vlasništvu sarajevskih “poduzetnika” Alema Hodovića, Adnana Harbinje, Gordana Memije, Saše Cvijetića, DževadaJasmine Halilović, Nedeljka Eleka, Zvezdane Žujo… 

Denis Stojnić i Gordan Memija

Milioni maraka oprani su preko kompanija In Media, Foto Art, Regus, Comtrade Distribution, Communis, PSM, Tehnoprom, Tranzitexport, ali i Gender Centra koji djeluje pri Vladi Federacije BiH. Žurnal će u narednim danima objavljivati konkretne dokaze o pranju novca preko lažnih faktura, ali i putem pozajmica koje su sarajevski poduzetnici davali članovima kartela “Tito i Dino”. U pranje novca su umiješane i dvije firme iz Slovenije. Jedna od njih je “Ponos Fasade” registrovana u Celju na Zoranu Dakiću, bh. državljaninu porijeklom iz Mrkonjić Grada. Notar koji je bio uključen u poslovanje firme Ponos Fasade, a koja je novac sa Balkana izvlačila u Holandiju, zove se Joše Sikošek. U pitanju je osoba koja je nedavno izgubila licencu zbog umiješanosti u pranje novca prilikom finansiranja kampanje stranke Janeza Janše. I u taj posao su bili umiješani bh državljani porijeklom iz Prijedora, ali i slovenački perač novca – Rok Snežić.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *