Borba za nove članove RERS-a

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja

Konkurs za izbor i imenovanje predsjednika i tri člana Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS) trebalo bi da bude uskoro raspisan, nakon što je Vlada RS prošle sedmice donijela odluku o tome, piše Capital. 

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju kriterijuma za izbor i imenovanje članova RERS-a kojom se propisuju uslovi koje kandidati za tu komisiju treba da ispunjavaju.

Pored opštih uslova, oni koji su zainteresovani da budu članovi RERS-a moraju da ispunjavaju i posebne uslove.

Postupak izbora, uključujući pregled prijava prispjelih na konkurs i predlaganje rang-liste kandidata, izvršiće Komisija za izbor i imenovanje koju imenuje Vlada. Konkurs za izbor članova RERS-a biće objavljen u dnevnim novinama.

Članove RERS-a imenuje Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade RS.

Sadašnji predsjednik RERS-a je Vladislav Vladičić, a članovi su Mihajlo Travar, Predrag Aškrabić, Nedeljko Sredić i Brano Tokanović.

Predsjednik i svi navedeni članovi RERS-a, osim Travara, imenovani su u tu Komisiju u septembru 2015. godine na period od pet godina.

Travar je imenovan u maju 2018. godine i nije mu još istekao mandat.

Pred novom Regulatornom komisijom za energetiku već na proljeće naći se se pitanje poskupljenja električne energije koje traži „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Budžet RERS-a iznosio je prošle godine 2,49 miliona maraka, od čega je većina, odnosno 1,89 miliona trošeno na plate zaposlenih u toj Komisiji. Predsjednik i članovi RERS-a među najplaćenijim su funkcionerima u Srpskoj, a 2015. godine objelodanjeno je da im plate iznose preko 4.000 KM. Prosječna neto plata svih zaposlenih bila je 1.770 KM.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *