‘Borba protiv tajkuna’ ostavila Boku sa jednim trajektom

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
7 minuta čitanja
Trajekt "Vasilije" na liniji Kamenare - Lepetani, 22. februar 2023.

Trajektnu liniju Kamenari – Lepetane, koja povezuje obale Bokokotorskog zaliva u Crnoj Gori, već sedam dana održava samo jedan trajekt “Vasilije”, koji je služio za hidrograđevinske radove i pretovar na moru.

Trajekt “Vasilije” na liniji Kamenare – Lepetani, 22. februar 2023.

Piše: Jasna Vukićević/ RSE

Osim malih kapaciteta, pošto može da preveze svega 20 automobila, zbog kojih su danima ogromne gužve sa obije strane obale, plovilo je sporno i sa aspekta sigurnosti.

“Ako niste sigurni u prevoz trajektom ‘Vasilije’, imate mogućnost da idete okolo (zaliva)”, poručio je premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović 22. februara, na novinarski upit o upotrebi plovila bez licence i osiguranje za taj posao.

Prema dokumentu u koji je RSE imao uvid, Uprava pomorske sigurnosti Bar je tek 22. februara tom brodu izdala svjedočanstvo o sposobnosti za plovidbu, pet dana nakon što je počeo da prevozi putnike između Kamenara i Lepetana.

Prethodno je Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore hitno pozvalo inspekcije i Upravu pomorske sigurnosti da utvrde njegovu sposobnost za plovidbu.

Pozivamo i Vladu da, u svijetlu sigurnosti, razmotri odluku da firma koja nema nikakvog iskustva u pomorskom menadžmentu bude nosilac ove pomorske aktivnosti”, naveli su iz Udruženja.

Vlasnik “Vasilija”, starog 45 godina, je kotorski Briv Construction, registrovan za izgradnju zgrada.

Kako je sve počelo?

Početkom februara Vlada je preuzela upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetane, koja za 30 kilometara skraćuje put iz pravca Tivta prema Herceg Novom, a koju je prethodnih 19 godina održavala privatna kompanija Pomorski saobraćaj.

Vlada je Morsko dobro, koje nema trajekte, niti se bavilo pomorskim prevozom, zadužila da u roku od 45 dana preuzme trajektnu liniju do okončanja tendera za dodjelu koncesije.

Morsko dobro, javno preduzeće koje gazduje obalom, je potom po nalogu Vlade, raskinulo ugovor sa Pomorskim saobraćajem, koji je liniju održavao sa tri do šest trajekta, u zavisnosti od potreba.

U ponoć 18. februara oni su privezali trajekte.

Najavili su i pokretanje sudskog spora, pošto je ugovorom sa Morskim dobrom bilo predviđeno da upravljaju linijom do okončanja tendera za koncesiju, koji je trebalo ali nikada nije raspisan.

Abazović znao za rizik obeštećenja, kaže Ban

Pomorski saobraćaj je od Privrednog suda zatražio i da privremeno obavlja trajektni saobraćaj, do okončanja tendera, kako je i predviđeno aneksom ugovora koji je to preduzeće potpisalo 2019. godine sa Morskim dobrom.

Osnovanost toga zna i premijer. Prije donošenja odluke o raskidu ugovora imao je mišljenje Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore koji je decidno rekao da takva odluka državu može dovesti u visok stepen rizika za obeštećenje”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE). direktor Pomorskog saobraćaja, Dejan Ban.

Abazović istupima pokazuje da je ovaj raskid ugovora politička odluka, dodaje Ban.

Trajekti i politika

Abazović je, naime, ustvrdio da su vlasnici Pomorskog saobraćaja finansijeri Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednika države, Mila Đukanovića.

Radi se o ljudima koji su trebali da finansiraju predsjedničku kampanju Đukanovića. Građani nisu više spremni da trpe bahatost tajkuna koji su odvajali određeni procenat za šefa DPS-a”, rekao je Abazović.

Ban je odbacio takve tvrdnje kao neosnovane.

“To je naprosto neistina. Nije dao nikakve argumente i mi sad treba da se branimo“, kaže Ban.

Pomorski saobraćaj, koji je bio državna firma, su braća Dejan i Dušan Ban kupili 2004. za vrijeme vlasti DPS-a Mila Đukanovića, bez javnog tendera, kupovinom državnih akcija na berzi za 1,2 miliona eura.

Morskom dobru su plaćali mjesečnu naknadu u visini četiri odsto prihoda.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić je za Abazovićevu izjavu rekao da je “čista laž”.

SDP poziva tužilaštvo da prati kupovinu trajekata

Da bi pomorska veza Kamenari – Lepetane funkcionisala na doskorašnjem nivou, potrebno je kupiti ili iznajmiti još pet trajekata.

Abazović je najavio da će njegova Vlada donijeti odluku da ih Morsko dobro nabavi procedurom hitne javne nabavke, jer je, kako je kazao, riječ o javnom interesu.

Morsko dobro je, kao javno preduzeće, obavezno da primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, koji podrazumijeva znatno dužu proceduru nabavke.

Najava da bi Vlada mogla osloboditi Morsko dobro obaveze da kroz javni poziv kupi trajekte, za predsjednika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića bile bi poziv na potencijalnu korupciju.

Nesposobnost i loše pripremljene odluke ne mogu da budu opravdanje za izuzimanje od zakonskih obaveza državne firme. Dakle, Specijalno državno tužilaštvo od danas treba da prati svaku odluku ovim povodom”, naveo je Konjević na Tviteru.

A što kažu građani?

Na obije strane zaliva kod pristaništa za trajekt su duge kolone automobila. Kako bi izbjegli gužve iako je prevoz trenutno besplatan, mnogi se odlučuju na put oko zaliva.

Nikolina i Emilija iz Herceg novog svakodnevno koriste trajekt jer studiraju u Kotoru.

Kad na fakultetu baš i nije neki važan dan, gledamo da ne idemo, jer sav taj put predugo traje”, kažu ove studentkinje.

Ivan je među onima koji biraju dužu i skuplju varijantu.

“Vozim okolo, izgubi se dnevno najmanje sat i po u oba pravca. Više volim da platim (utrošeni benzin), nego da čekam“.

I Nikola često koristi trajektnu liniju, ali kaže da će “istrpjeti sve”, dok ne dođe bolje vrijeme.

“A bolje vrijeme je kad država bude uzimala pare”, kaže Nikola, uvjeren da će država preuzeti gazdovanje trajektnom linijom, iako je Vlada najavila raspisivanje tendera o dodjeli koncesije.

Šteta i za privredu

Trenutno rješenje za trajektnu liniju Kamenare-Lepetane nije održivo i uzrokuje teže funkcionisanje saobraćaja, čime se nanosi velika šteta privredi i građanima, saopštili su iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Podsjećaju da će dolazak velikih kruzera u Luku Kotor od marta dodatno opteretiti protok saobraćaja, što može nanijeti direktnu štetu turističkoj privredi, stvoriti nova uska grla i satima produžiti vrijeme putovanja, poručili su iz PKCG-a.

Problem imaju i kamioni i autobusi i ne mogu da koriste prevoz trajektom zbog nedovoljne veličine “Vasilija”.

Oni su od 17. februara preusmjereni sa trajekta na saobraćajnicu duž zaliva Boke kotorske, koja je u jednom smjeru duža oko 30 kilometara.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *